"Arderea" Romei: Berlusconi, amenintat de scandaluri si criza datoriilor

Miercuri, 27 Iulie 2011, ora 20:11
1982 citiri
"Arderea" Romei: Berlusconi, amenintat de scandaluri si criza datoriilor

Dupa un an greu, marcat de scandaluri personale si esecuri pe plan politic, Silvio Berlusconi a inceput un proces de transfer de putere, numindu-l pe ministrul de Justitie al Italiei in fruntea Partidului Poporul Libertatii. 

Lumea prezenta a aplaudat dar nu instaurarea unui succesor al lui Berlusconi, ci plecarea acestuia, scrie Financial Times.

"Guvernul nu poate rezista, este clar. Trebuie sa-l convingem pe Berlusconi sa plece", a declarat unul dintre participantii la conferinta care anunta succesiunea, adaugand ca guvernul Italiei si-a pierdut credibilitatea.

Ca italienii sunt dezamagiti de elita politica nu este o noutate. Insa nivelul la care s-a ajuns aminteste de perioada din 1993, cand partidele cu radacini au fost rase din cauza unui val de scandaluri de coruptie, in mijlocul unei crize economice.

Criza datoriilor suverane din zona euro dar si cresterea datoriilor Italiei, ajunse la cel mai inalt nivel de la adoptarea euro in 1999, ii face pe italieni sa se gandeasca la inlocuitor pentru premier.

"Berlusconi isi petrece prea mult timpul cautand legi care sa-l apere pe el, este prea prins de propriile probleme", spun contestatarii.

Planurile de indepartare a lui Berlusconi nu mai sunt un secret pentru nimeni. Chiar si jurnalistii din imperiul sau mediatic raporteaza aceste situatii, fara a da nume.

Puterea acestuia de a-si proteja apropiatii a stirbit. Saptamana trecuta, parlamentarii au votat pentru ridicarea imunitatii unui membru al Parlamentului.

Alfonso Papa, care facea parte din partidul lui Berlusconi, a fost arestat si dus la inchisoarea din Napoli, in aceeasi zi. Desi nu a fost acuzat, ramane inchis preventiv.

"Teme-te! Catusele se intorc" titra Il Giornale, ziar detinut de familia Berlusconi, amintind de epoca anilor '90 cand a fost nevoie de instalarea unui guvern de tehnocrati, condus de Guvernatorul Bancii Centrale din Italia.

Numele care se aude tot mai des drept inlocuitor al lui Berlusconi este Mario Monti, un economist fara afiliere politica, care a fost comisar european in doua mandate.

"Solutia Monti ar fi una excelenta. Pietele si-ar recastiga increderea in noi", spune un fost ministru de finante italian.

Oamenii politici de toate culorile devin mai familiari cu jargonul economic.

Severitatea crizei actuale se vede in nivelul datoriei publice a Italiei: 1.900 miliarde de euro, de trei ori mai mari decat cele ale Greciei, Portugaliei si Irlandei la un loc.

Costurile de imprumut ale Italiei au crescut simtitor in ultima saptamana, de cand s-a ajuns la un acord pentru salvarea Greciei.

Randamentul obligatiunilor pe zece ani ale Italiei a ajuns la 5,64%. Italia ramane vulnerabila, spun consultantii citati de Financial Times. La fel se intampla si cu Silvio Berlusconi.

#italia, #criza, #silvio berlusconi, #parlament, #masuri austeritate, #criza datorii suverane , #stiri Silvio Berlusconi