Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

BMFMS: Randament zilnic de 23,3% pe DESIF5 decembrie

BMFMS: Randament zilnic de 23,3% pe DESIF5 decembrie
Ieri, relaxarea a fost caracteristica pietei bursiere a derivatelor, investitorii continuand sa tranzactioneze cu prudenta. In aceste conditii lichiditatea a fost medie. Potentialul de crestere este insa sugerat de numarul pozitiilor deschise cifrat la aproape 155.000 pe pietele futures si de optiuni. Valoarea echivalenta transferurilor de ieri s-a ridicat la 9,6 milioane de Ron. Sedinta de ieri a stat sub semnul cresterii, majoritatea derivatelor apreciindu-se, in similitudine cu evolutia actiunilor de pe piata spot.Cea mai intensa activitate a fost inregistrata in sectorul Sif-urilor care, prin totalurile marcate, au obtinut un procent de circa 88% din rulajul zilei. Derivatele ce au ca activ suport actiunile SIF5 Oltenia au fost cele mai lichide generand peste 34% din totalul transferurilor, fiind incheiate contracte futures pentru trei din cele patru scadente disponibile. Ultimile tranzactii cu derivatele DESIF5 au fost realizate la pretul de 2,7348 lei/actiune pentru scadenta apropiata, 2,9460 lei/actiune pentru scadenta decembrie si 3,05 lei/actiune pentru prima scadenta din 2007. Se observa aprecieri pentru toate cele trei date, putand fi obtinute randamente consistente, cum ar fi in cazul lui DESIF5 decembrie unde au fost inregistrate variatii pozitive de pana la 2,05%, ceea ce corespunde unui randament zilnic de 23,3%, pretul de cotare urcand pana la 2,9454 lei.
In topul lichiditatii, locul doi a apartinut derivatelor DESIF2 care au detinut 27% din totalul pietei. Ele au inchis la preturi de 2,188 lei, respectiv 2,35 /titlu pentru scadentele din 2006. In cazul lor se observa cresterea preturilor pentru toate cele trei date, cat si a numarului de pozitii deschise, remarcandu-se cele 25214 pozitii deschise pentru scadenta septembrie. (cu 576 mai multe decit in sesiunea anterioara).

Locul al treilea a fost revendicat de titlurile din sectorul petrolier A- DERRC, cu o pondere de 14% din totalul tranzactiilor. Cotatiile au fost stabilite la 0,0926 lei pentru scadenta apropiata si la 0,0965 lei pentru decembrie.

Singura exceptie de la trendul ascendent instalat pe piata la termen a fost constituita de evolutia derivatului DETLV, care pentru trei din scadentele disponibile a inregistrat deprecieri, cotatiile fiind de 1,14 lei, 1,2 lei si respectiv de 1,279 lei.

In raportarea la leu, moneda europeana a avut o tendinta apreciativa inchizand la o valoare de 3,55 lei pentru septembrie, cu o variatie pozitiva de 0,007 unitati, in timp ce pentru Craciun euro a fost cotat la 3,56 lei.


Cristina Borzea
BURSA MONETAR-FINANCIARA SI DE MARFURI S.A. SIBIU


Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 887 ori