SIF Oltenia a cumparat actiuni Petrom de 4,6 milioane euro

Luni, 20 Mai 2013, ora 10:52
2369 citiri
SIF Oltenia a cumparat actiuni Petrom de 4,6 milioane euro
Sursa foto: Realitatea.net

Societatea de Investitii Financiare Oltenia (SIF 5) a cumparat 51,25 milioane actiuni OMV Petrom, la un pret de 0,39 lei/actiune, in cadrul unei tranzactii de plasament privat accelerat initiate de Franklin Templeton, conform unui raport remis Bursei de Valori Bucuresti.

Valoarea totala a tranzactiei s-a ridicat la 19,987 milioane lei, aproximativ 4,6 milioane de euro.

Fondul Proprietatea (FP) a vandut 1,11% din actiunile OMV Petrom cu 246,66 milioane lei (56,86 milioane euro), potrivit unei raportari a FP transmise vineri Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Numarul final al actiunilor ordinare oferite este de 632.482.000 (actiunile plasate), iar pretul pe actiune este de 0,39 lei/actiune.

Fondul Proprietatea a anuntat miercuri ca vrea sa vanda un pachet de 1,77% din actiunile OMV Petrom (un miliard de actiuni), respectiv 8,78% din participatia sa la Petrom, si ca nu exclude sa creasca volumul de titluri in functie de conditiile pietei.

Pretul la care FP a vandut actiunile Petrom in cadrul unui plasament privat accelerat (accelerated book building) este cu 6% sub pretul de inchidere din sesiunea bursiera de joi, de 0,415 lei/actiune.

Banii incasati de FP pentru pachetul de actiuni Petrom vor fi utilizati pentru rascumpararea de actiuni proprii. Fondul are in derulare un program prin care vizeaza achizitia a cel mult 8% din propriile titluri.

Vanzarea pachetului de 1,11% din actiunile OMV Petrom a fost intermediata de consortiul JP Morgan Securities (coordonator global), Wood&Company Financial Services si Raiffeisen Capital&Investment.

Aceasta este cea mai mare tranzactie de tip plasament privat accelerat din Romania si din Europa de Sud-Est, potrivit comunicatului de presa al FP.

Pretul a inclus un discount de 12,2% fata de ultimul pret de inchidere dinaintea lansarii plasamentului, similar cu nivelurile obtinute pentru tranzactii comparabile in regiune.

Petrom este cea mai mare companie din Romania si este controlata de grupul austriac OMV, care detine 51,01% din actiuni, in timp ce statul roman detine 20,64% din titluri. Printre actionari se numara si Fondul Proprietatea (20,11% inaintea plasarii pachetului de 1,11%) si BERD (2,03%).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
#tranzactii SIF Oltenia, #achizitie actiuni Petrom, #pret actiuni petrom , #Investitii