Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

SIF Muntenia: Oamenii lui Iaciu au aprobat dividende de 25 de milioane de euro

SIF Muntenia: Oamenii lui Iaciu au aprobat dividende de 25 de milioane de euro


SIF Muntenia va acorda dividende in valoare de 25 milioane de euro, care reprezinta 85% din profitul inregistrat anul trecut. Decizia a fost luata de noul Consiliu al Reprezentantilor care numara 11 membri. Cinci dintre ei fac parte din anturajul omului de afaceri Gheorghe Iaciu.

In sedinta de vineri au fost aprobate rezultatele financiare aferente anului trecut si alocarea unor dividende in valoare de 108,1 milioane lei (circa 25 milioane de euro), respectiv un dividend brut de 0,134 lei/actiune. Anul trecut, societatea a alocat un dividend brut de 0,081 lei, urmat de dividende suplimentare, in valoare bruta de 0,122 lei/actiune.

Omului de afaceri Gheorghe Iaciu, care detine 5% din pachetul de actiuni SIF Muntenia, va incasa circa 1,25 milioane de euro din dividende.

Actionarii au aprobat si bugetul de venituri si cheltuieli pentru acest an, care prevede venituri de 132 milioane lei, de peste doua ori sub cele inregistrate anul trecut, si cheltuieli de 28,7 milioane lei, fata de 114,6 milioane lei in precedentul exercitiu financiar. Astfel, profitul brut ar urma sa coboare cu 41%, la 103,3 milioane lei, fata de 175,7 milioane lei in anul 2012.

SIF Muntenia s-a clasat anul trecut pe locul trei in topul profitabilitatii SIF-urilor, cu un castig de 127,26 milioane lei (28,5 milioane euro). Profitul de anul trecut este dublu fata de cel din 2011, de 65,3 milioane lei.

Grupul actionarilor "revolutionari" preia controlul asupra SIF Muntenia

Decizia de acordare a dividendelor a fost luata de noul Consiliu al Reprezentantilor, ales vineri, in contextul in care instanta a suspendat doua decizii AGA privind numira Consiliului, punand in discutie componenta.

Din cei 11 membri revocati din functie si propusi pentru realegere de catre Iaciu, actionarii au votat cinci persoane, respectiv omul de afaceri Adrian Andrici, Daniel Pandele, Stefan Gioga, Marcel Gheorghe si Catalin Mancas.

De asemenea, actionarii l-au votat si pe Marius Ioan Pantea, fost membru CA la SIF Banat-Crisana. Mandatul lui Pantea la SIF Banat-Crisana expira in acest an, iar el nu a mai aplicat pentru aceasta pozitie la alegerile care au avut loc miercuri.

La sedinta AGA de la SIF Muntenia a fost prezent si Dragos Bilteanu, presedintele-director general al SIF Banat-Crisana.

La jumatatea lunii februarie, SIF Banat-Crisana si SIF Muntenia au surprins piata anuntand intentia societatii din Arad de a cumpara Muntenia Invest, administratorul activelor SIF Muntenia, aflat in conflict cu Consiliul Reprezentantilor Actionarilor societatii ales in luna iulie a anului trecut. Tranzactia are acordul Grupului Financiar Muntenia, care detine Muntenia Invest.

Intentia a fost notificata atat Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, cat si Consiliul Concurentei.

Din Consiliul Reprezentantilor vor mai face parte Aurelian Zaheu (fost inspector sef al Inspectoratului de Politie Judetean Constanta, pana in aprilie 2010), Andrei Diaconescu (partener al casei de consultanta pentru fuziuni si achizitii Capital Partners) si avocatii Adrian Victor Prodan, Nicolae Mergeani si Alina Ruxandra Albu.

Alina Albu a fost aleasa presedinte de sedinta la AGA din iulie 2012, fiind sustinuta de grupul de actionari coalizati in jurul lui Iaciu.

Care a fost miza AGA la alegerile pentru Consiliul Reprezentantilor

Miza in AGA pentru alegerea Consiliului Reprezentantilor a fost data de faptul ca acesta are dreptul sa negocieze contractul cu administratorul SIF Muntenia.

Consiliu Reprezentantilor Actionarilor ales anul trecut in iulie a fost impus de grupul de investitori "revolutionari", grupati in jurul omului de afaceri Gheorghe Iaciu, grup care detinea aproape 16,9% din actiuni.

Dupa ce a preluat atributiile, Consiliul Reprezentantilor Actionarilor a propus actionarilor SIF Muntenia revocarea administratorului SAI Muntenia Invest si tragerea la raspundere a acestuia. O solicitare de convocare AGA cu aceeasi propunere a fost inaintata si de Iaciu.

Ulterior, Muntenia Invest a anuntat ca nu poate convoca AGA pentru revocarea sa si alegerea altei societati de administrare pentru SIF Muntenia, deoarece cererile de convocare transmise de Iaciu si Consiliul Reprezentantilor Actionarilor nu cuprind si propuneri pentru viitorul admistrator.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 3556 ori