Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

S-a terminat vacanta la BVB

S-a terminat vacanta la BVB

Dupa o perioada de relativa acalmie pe bursa romaneasca, in ultimul timp a avut loc o serie de evenimente care a readus atentia investitorilor catre companiile listate.Volumul tranzactiilor la BVB a cunoscut o crestere importanta in ultima saptamana (de aproximativ 100%), semn ca investitorii au renuntat sa A"stea pe cashA" si s-au aventurat dinnou in cumparea de actiuni.

Primul eveniment important si indelung asteptat de piata a fost intrunirea Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) si Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor (AGEA) la cele cinci Societati de Investitii Financiare ce au avut loc la sfarsitul saptamanii trecute. In cazul a doua dintre SIF-uri, respectiv SIF1 (Banat-Crisana) si SIF3 (Transilvania) pe ordinea de zi figura majorarea de capital, eveniment care produsese la data anuntului euforie in piata si crescuse atunci intr-o singura sedinta cu procente importante pretul de piata al celor doua SIF-uri.

Confirmarea infapturii unei majorari de capital, prin votul in AGEA, avea potentialul de a repeta efectul de la data anuntului, sau, din contra, putea avea un efect la fel de important, dar in sens opus, in cazul neadoptarii acestei hotarari. Bursa nu functioneaza insa dupa asemenea A"sabloaneA", iar cea romaneasca cu atat mai putin. Astfel, chiar daca si la varianta ordinara si la cea extraordinara nu s-a intrunit cvorumul necesar la nici una dintre cele cinci SIF-uri, iar majorarea de capital nu a putut fi deci votata la cele doua societati care isi propusesera acest lucru, totusi vestea nu a fost devastatoare pentru pretul actiunilor SIF, asa cum ne-am fi putut astepta. La reluarea lor la tranzactionare, in data de 4 mai 2006, indicele BET-FI a scazut doar 1,13%, iar in sedinta urmatoare de vineri, 5 mai, a crescut cu 1,60% recuperand in totalitate pierderea si reusind sa incheie saptamana A"pe verdeA", cu o crestere de 0,47%. Indicele celor cinci SIF-uri a fost de altfel singurul care s-a apreciat in ultima saptamana, indicii BET si BET-C inregistrand scaderi de 1,96%, respectiv 2,4%.

In ceea ce priveste modalitatea de vanzare a celor 8 procente din Petrom catre salariatii sai, eveniment care a afectat in mod negativ si semnifivativ pretul in piata al SNP in ultima perioada, Ministerul Economiei si Comertului a elaborat proiectul de hotarare de Guvern in care se mentioneaza ca vanzarea se va face direct catre salariati, eliminandu-se varianta vanzarii prin intermediul asociatiei acestora. Asa cum am mai precizat cu alta ocazie, salariatii si pensionarii care au lucrat la Petrom au dreptul sa achizitioneze 8% din titlurile companiei, la acelasi pret pe actiune cu cel achitat de grupul austriac OMV in anul 2004.

Vanzarea directa pare a fi de altfel cea mai buna varianta dintre cele discutate anterior, deoarece pune salariatii Petrom in postura unor investitori ce actioneaza individual, si nu A"concertatA" cum s-ar fi intamplat in cazul vanzarii prin asociatie. E drept, chiar si in aceste conditii va exista o presiune sporita la vanzare, dar considerabil mai mica fata de varianta oricarei asociatii, fie ea si a bancilor. Desi acest proiect urmeaza a fi trimis pentru avizare catre ministere, piata a reactionat pozitiv iar SNP a castigat 4.63 procente in ziua anuntului (vineri, 28 aprilie). Mai mult decat atat, se pare ca pericolul scaderii pretului SNP in urma unor volume mari disponibile spre vanzare in curand poate fi evitat, austriecii de la OMV intentionand sa sustina cotatia titlurilor Petrom prin achizitia de actiuni la bursa (a declarat agentiei MEDIAFAX ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres).

Un alt eveniment important se refera la absorbtia Bursei Monetar Financiare si de Marfuri de la Sibiu (BMFMS) de catre Bursa de Valori Bucuresti, votata in cadrul AGA a BVB din 28 aprilie. Iar o a doua prevedere importanta votata in aceeasi AGA a BVB este cea referitoare la noul Cod al Bursei si modalitatile prin care o societate se poate delista. Aprobarea fuziunii cu BMFMS va permite intr-un viitor apropiat oferirea unui evantai mai larg de instrumente financiare la BVB (dintre care produsele financiare derivate A- futures si options- la care investitorii vor avea acces prin toate SSIF-urile din piata), si va avea drept consecinta importanta cresterea lichiditatii bursei romanesti, si atragerea de noi investitori. Prezenta pe bursa a mai multor produse financiare faciliteaza si efectuarea unor strategii de investitie de genul arbitrajului financiar sau operatiunilor de hedging.

Nu in ultimul rand, aceasta perioada bursiera se afla sub semnul distribuirii dividendelor, aflandu-ne in preajma datei de inregistrare pentru majoritatea companiilor listate. Compania care se afla in prim-plan din acest punct de vedere este Petrol Export Import, care a anuntat distribuirea intregului profit ca dividend (31.75 lei/actiune), in situatia in care ultimul pret de piata al unei actiuni PEI a fost de 190RON. La acest nivel al pretului, randamentul dividendului este de 16,71%, iar data de inregistrare este 15 mai, ceea ce face ca randamentul insemnat sa poate fi obtinut pentru numai cateva zile de detinere. Acesta este motivul pentru care PEI a avansat 8.57% in ultima saptamana si are toate sansele sa ramana si saptamana aceasta in topul castigatorilor la BVB.

Cristiana TUDOR, Analist financiar Smart Trade

Markmedia

www.directNews.ro - Topul stirilor zilei

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 947 ori