Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romania, codasa la dezvoltarea pietei de capital

Romania, codasa la dezvoltarea pietei de capital

Romania se afla pe unul dintre ultimele locuri in Europa in ceea ce priveste dezvoltarea pietei de capital, ponderea capitalizarii bursiere raportata la PIB fiind, la sfarsitul anului 2007, de numai 18,2 la suta din PIB.Conform datelor Bursei din Viena, prezentate joi la o conferinta pe tema pietelor de capital, in Bulgaria capitalizarea bursiera este de 51,6 la suta din PIB, in Ungaria - 31,2 la suta, Cehia - 38,2 la suta, Polonia - 47 la suta, Slovenia - 59,3 la suta.


In Malta si Cipru capitalizarea bursiera reprezinta 71 si respectiv 131 la suta din PIB, in timp ce Slovacia sta mai rau decat Romania la acest capitol - 8,3 la suta.


Efectele aderarii la Uniunea Europeana au fost insa pozitive pentru piata de capital din Romania, principalii indicatori bursieri atingand valori record - capitalizarea bursiera a depasit 100 miliarde lei, iar valoarea tranzactiilor a depasit 15 miliarde de lei.


Numarul de conturi active la BVB a ajuns la 85.000, iar primii 10 emitenti din punct de vedere al lichiditatii sunt SIF5 Oltenia, SIF2 Moldova, BRD, Banca Transilvania, SIF4 Muntenia, SIF1 Banat Crisana, Petrom, SIF3 Transilvania, Rompetrol Rafinare si Transgaz.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1898 ori