Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

UE amendeaza Siemens si VA Tech pentru manipularea preturilor echipamentelor energetice

UE amendeaza Siemens si VA Tech pentru manipularea preturilor echipamentelor energetice
Organismele de reglementare din Uniunea Europeana au amendat miercuri conglomeratul industrial german Siemens AG cu suma de 396,5 milioane euro pentru organizarea unui cartel in scopul controlarii preturilor echipamentelor utilizate in productia de energie, informeaza AP.


In total, reglementatorii europeni au amendat cu 750 milioane euro un grup de 10 companii: Alstom SA, Areva, Fuji, Hitachi Japan AE Power Systems, Mitsubishi Electric Corp., Schneider Electric SA, Siemens AG , Toshiba Corp. si VA Technologie AG, care intre timp a devenit o divizie a Siemens. Pentru faptul ca a dezvaluit acest cartel, concernul ABB Ltd. a fost exonerat de la plata oricarei amenzi.

Comisia Europeana a precizat ca, in perioada 1988-2004, aceste companii au manipulat ofertele pentru contractele de achizitii, au fixat preturile si au facut schimb reciproc de informatii comerciale confidentiale in scopul stabilirii cotelor de piata.

'Comisia a pus capat unui cartel care a inselat companiile de utilitati si consumatorii timp de mai mult de 16 ani', a declarat Comisarul european pentru Concurenta, Neelie Kroes.
Toate companiile mentionate au livrat echipamente utilizate la conversia curentului electric la centralele de productie a energiei electrice.

In mod normal, aceste echipamente sunt vandute pe baza unei proceduri de licitatie publica, in care fiecare companie prezinta o oferta proprie, iar castigator este desemnat cel care a venit cu cea mai buna oferta de pret. Reglementatorii europeni sustin ca cele 10 firme si-au coordonat ofertele pentru a permite astfel fiecarui participant la acest cartel sa controleze o anumita cota de piata sau sa mentina un anumit pret minim de oferta pentru echipamentele respective.

In plus, membrii cartelului au convenit ca firmele japoneze nu vor vinde echipamentele respective pe piata europeana, in timp ce firmele europene vor face la fel pentru piata japoneza.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 705 ori