Notebook-urile au reprezentat 42,5% din numarul total de PC-uri livrate in T1

Marti, 27 Mai 2008, ora 12:58
2085 citiri
Notebook-urile au reprezentat 42,5% din numarul total de PC-uri livrate in T1

Notebook-urile au reprezentat 42,5% din numarul total de PC-uri livrate in trimestrul I 2008, fata de 33% in anul 2007, iar cererea este cu 127,6% mai mare ca numar de unitati, respectiv cu 96,3% ca valoare, a anuntat compania de analiza International Data Corporation Romania (IDC)."Momentul in care notebook-urile vor deveni majoritare pe piata se apropie", a declarat analistul IDC Romania, Diana Preda. "Pe anumite canale de distributie, cum ar fi dealerii traditionali si comenzile online, ponderea notebook-urilor o depaseste deja pe cea a desktop-urilor. Mai mult decat atat, cu exceptia segmentului SOHO si a sectorului guvernamental, cererea venita din partea tuturor celorlalte categorii de utilizatori inclina deja net in favoarea PC-urilor mobile", a mai adaugat Diana Preda.


Conform ultimelor date furnizate de IDC, numarul de PC-uri vandute a crescut cu 37,1% fata de aceeasi perioada a anului anterior, ceea ce s-a reflectat intr-o valoare a vanzarilor cu 41,1% mai mare. Comparativ insa cu trimestrul al IV-lea din 2007, achizitiile de PC-uri s-au redus cu 22,9%.


Pe primele trei locuri in trimestrul I 2008 la vanzari s-au clasat HP, Fujitsu Siemens si Acer. Cota de piata cumulata a acestora depaseste 31% din numarul total de PC-uri livrate in perioada ianuarie-martie.


IDC se asteapta ca piata de profil din Romania sa isi mentina tendinta de dezvoltare la viteze ridicate, cu un ritm mediu anual de pana la 52,3% in 2008.


Principalii factori de sustinere a cresterii ii constituie apetitul ridicat pentru notebook-uri, cerere puternica din partea consumatorilor casnici si a firmelor mici si mijlocii, investitiile din educatie si proiectele guvernamentale si, nu in ultimul rand, continuarea expansiunii retelelor de retail si vanzarile online.