Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Industria romaneasca de IT mai are mult pana sa ajunga o afacere profitabila

Industria romaneasca de IT mai are mult pana sa ajunga o afacere profitabila

Contrar perceptiei aproape unanime, industria romaneasca de IT mai are mult de parcurs pana sa fie unul dintre varfurile de lance ale economiei autohtone. In acest an, mai putin de 20 de milioane de euro vor proveni din exportul de soft romanesc.Ne-am obisnuit insa cu gandul ca industria romaneasca de tehnologia informatiei e numai buna de pus pe drapel sau in centrul eforturilor de a crea un brand de tara solid.

Dar cate companii romanesti dezvolta cu adevarat produse competitive pe piata europeana si internationala? Si cate dintre aceste produse sunt 100% romanesti, cu licenta autohtona? Cine isi imagineaza ca industria IT romaneasca va fi unul dintre pilonii integrarii europene, un motor de exporturi a caror valoare adaugata mare sa se intoarca in tara, trebuie sa se mai gandeasca.

Potrivit Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii (ANIS), exportul romanesc de software si servicii se va cifra, in acest an, in jurul valorii de 350 de milioane de euro. Din aceasta cifra, aproximativ 5% sunt produse cu licenta romaneasca.

Cat despre exporturile hardware, acestea sunt ca si inexistente. Compania Top9+ este purtatorul de drapel, prin export in Republica Moldova de centrale telefonice. Mai sunt marii retaileri romani, Flamingo-Flanco si in curand Altex, care exporta calculatoare asamblate in Romania sub brand romanesc. Dar valoarea adaugata este mica, nefiind un export propriu-zis de tehnologie romaneasca.

Pro sau contra ousourcing si "lohn" in industria IT romaneasca? Parerile sunt impartite. Numarul multinationalelor care au echipe de dezvoltare de software in Romania creste constant. Sunt deja bine cunoscute cazurile Alcatel, Siemens, Freescale, Gameloft si altele.

Avem sanse sa devenim un furnizor de produse si solutii romanesti pentru piata IT europeana? Unii cred ca acest lucru se va intampla in urmatorii cinci sau zece ani. Cifra de afaceri per specialist pe an poate depasi lejer 100.000 euro, in cazul produselor soft "copyright Romania".

Productia de soft de licenta cere investitii mari la inceput si trebuie sa trecem peste lipsa de maturitate in business a intreprinzatorilor romani, care i-a impiedicat sa atraga capital in fazele incipiente", adauga el.

Pentru cei mai mari producatori autohtoni de software, volumul vanzarilor pe piata externa din totalul productiei e diferit. Siveco Romania are acum o pondere a exporturilor de 68% din total productie. TotalSoft va exporta in acest an in proportie de 35-40%. In cazul Softwin, peste 90% din productie este destinata pietelor externe.

In functie de tipul de produse sau servicii dezvoltat, veniturile din export sunt variabile. Potrivit studiilor Softwin, in cazul outsourcingului de servicii cifra de afaceri per angajat este intre 5.000 si 25.000 euro pe an.

In cazul exportului de servicii de dezvoltare software, se realizeaza o cifra de afaceri pe angajat intre 25.000 si 70.000 euro, iar in cazul productiei de software cu licenta aceasta depaseste 100.000 de euro pe angajat si an.

Bloombiz

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1023 ori