Germania extinde linia trenului de mare viteza Maglev

Marti, 25 Septembrie 2007, ora 22:25
2782 citiri

Landul german Bavaria a strans 1,85 miliarde euro pentru constructia primei linii comerciale din Europa a trenului cu levitatie magnetica Maglev, care va lega orasul Munchen de aeroport, scrie BBC.Trenurile Maglev folosesc electromagneti care le permit sa leviteze deasupra liniei, iar din cauza lipsei frecarii se pot atinge viteze cu mult mai mari decat la trenurile conventionale.

Acest proiect va costa 1,85 miliarde euro, iar autoritatike landului Bavaria a anuntat ca a semnat o intelegere cu operatorul de cale ferata Deutsche Bahn si cu consortiul industrial Transrapid care include dezvoltatorii trenului, Siemens si ThyssenKrupp.

Singura linie comericala Maglev din lume functioneaza la Shanghai, foloseste aceeasi tehnologie si a fost lansata in anul 2003 pentru curse regulate intre aeroport si zona economica a orasului.

Maglev, tren capabil sa depaseasca viteze de peste 500 km/h, este privit ca un simbol al tehnologiei germane.

Totusi, proiectul a intampinat si obstacole, dupa ce in septembrie 2006 un tren Maglev care facea teste in nordul Germaniei, a intrat intr-un vehicul care asigura intretinerea, accident care s-a soldat cu 23 de morti, mai noteaza BBC.

Japonia intentioneaza sa lanseze prima retea de transport bazata pe aceasta tehnologie pana in anul 2025.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)