Fujitsu a cumparat participatia Siemens in joint venture

Joi, 02 Aprilie 2009, ora 11:44
2749 citiri
Fujitsu a cumparat participatia Siemens in joint venture

Compania japoneza Fujitsu a cumparat participatia de 50% a companiei germane Siemens in joint venture-ul Fujitsu Siemens Computers, iar noua companie se va numi Fujitsu Technology Solutions. Discutiile durau de aproape un an de zile, timp in care Fujitsu a cautat un cumparator pentru participatia Siemens, despre care se spunea ca ar putea fi Lenovo.

Specialistii au estimat pentru Wall Street Journal la 2-3 miliarde de euro valoarea pachetului detinut de Siemens. Forbes aminteste ca Siemens a anuntat ca evalueaza participatia la Fujitsu Siemens la 450 de milioane de euro la inceputul anului trecut.

Incepand de la 1 aprilie, Fujitsu detine integral divizia de computere, suma finala platita partenerului german nefiind facuta publica. Compania a reusit sa se mentina in top la vanzarile de computere, iar pe partea de servere este de asemenea un competitor serios pentru liderii industriei.

Serviciile IT vor fi oferite prin Fujitsu Services, companie care este complet separata de Fujitsu Technology Solutions, spun oficialii companiei.

Anul trecut la inceputul lunii august compania Siemens a anuntat ca intentioneaza sa iasa din afacerile cu computere pentru a se concentra pe segmentele de activitate mai profitabile. Fujitsu avea dreptul sa cumpere actiunile si chiar sa refuze vanzarea partii Siemens spre anumite companii.

Oficialii Fujitsu se declarau interesati mai mult de telefoane mobile decat de computere, asa ca soarta companiei era un pic neclara. Totusi, Fujitsu Siemens a realizat anul trecut vanazri de 6,6 miliarde de euro si un profit inainte de taxe de 105 milioane de euro.

Totusi Fujitsu Siemens nu a evoluat atat de spectaculos pe cat se asteptau actionarii germani, pe fondul competitiei tot mai mari si al crizei economice.

Siemens a inceput din 2005 vanzarea diviziilor sale care nu generau profit net, incepand cu divizia de telefoane mobile, pe care a preluat-o BenQ, dar apoi a falimentat. Compania a mai vandut si alte divizii, precum cea de telefoane cordless. Partea de networking a fost integrata in Nokia Siemens.

Compania germana vrea sa ramana orientata pe partea de inginerie si solutii de sanatate, unde exista proiecte mari, generatoare de profit.

Contractul din Fujitsu si Siemens prevedea ca, daca nu exista oferte de cumparare, compania joint venture va primi un mandat de functionare de inca 5 ani. Se pare insa ca partea germana ar fi vandut cu orice pret pentru a iesi din afacere.

In Europa, brandul Fujitsu devenise cunoscut tocmai datorita garantiei calitatii oferite de Siemens, spun analistii. Acum Fujitsu va face fata cu greu pe piata europeana, pentru ca aici este si o puternica concurenta bazata pe pret, unde chinezii si taiwanezii au de castigat.

Directorul executiv al Siemens, Peter Loescher, decretase ca Fujitsu Siemens este cea mai mare companie de computere din Europa. Acum va fi probabil compania japoneza cel mai bine plasata in clasamentele de vanzari din Europa.

#c, #criza, #fujitsu, #it, #lenovo, #parteneriat, #siemens , #stiri Siemens