Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Evaluari si perspective pe piata IT&C din Romania

Evaluari si perspective pe piata IT&C din Romania
In perioada 21-23 octombrie 2004 s-a desfasurat la Sinaia cea de-a 10-a editie NetWell - cel mai important eveniment dedicat tehnologiilor de comunicatii din Romania. Organizat de Tornado Sistems A- lider pe piata distributiei IT&C A- NetWell a reunit sub semnul parteneriatului peste 200 de participanti, reprezentand 114 companii A- producatori de renume, dealeri, integratori de sistem, clienti importanti si reprezentanti ai presei.
La reusita editiei NetWell 2004 au contribuit reprezentanti ai partenerilor traditionali ai companieiTornado Sistems: Allied Telesyn, APC, BrandRex, Canon, Fujitsu-Siemens, HP, Microsoft, Nortel, Proxim, Printronix, dar si ai celor mai noi: Samsung si FESD.

NetWell 2004 a prezentat tehnologii, echipamente si solutii de ultima ora, a gazduit demonstratii live si studii de caz pe urmatoarele teme: echipamente de retea si comunicatii, sisteme avansate de telefonie, solutii profesionale de tiparire, solutii profesionale de electro-alimentare si echipamente pentru "data center".

Evenimentul a fost insotit si de o expozitie IT&C, care a prezentat in premiera noile linii de produse KINETIX: sisteme PC business, sisteme audio si monitoare. De asemenea, fiecare brand participant a fost reprezentat prin cele mai noi produse si tehnologii: solutiile Triple Play de la Allied Telesyn, echipamentele de retea Nortel, Brand-Rex, Proxim si QUBS, solutiile profesionale de tiparire PRINTRONIX, copiatoarele SmartColour iR 3100CN, noua gama de imprimante PIXMA si cele mai recente aparate foto digitale de la Canon, serverele ProLiant ML de la HP, statiile Scenic si notebook-urile de la Fujitsu-Siemens, centralele digitale de telefonie marca Samsung, sistemul de stingere automata a incendiilor in datacenter-e de la FESD etc.

In timpul editiei NetWell 2004 in cadrul salilor de conferinte a functionat un Hot-Spot wireless realizat cu echipamente Proxim, invitatii avand non-stop acces la Internet. Reprezentantul Proxim la NetWell 2004 a fost domnul Ramon Lumitz A- Regional Sales Manager Eastern Europe.

Compania Nortel Networks a fost reprezentata de conducerea din Romania: dl. Dan Girlasu A- Country Manager si dl. Ovidiu Seceleanu A- Sales Manager. Dan Girlasu a apreciat deschiderea partenerilor Tornado Sistems catre noile oportunitati de afaceri oferite de portofoliul complex al producatorului canadian in ceea ce priveste echipamentele de retea destinate corporatiilor. Totodata, oficialul Nortel a putut oferi raspunsuri la o serie de probleme ridicate de catre participanti, asiguradu-i pe acestia de tot sprijinul Nortel si Tornado Sistems in demarerea si implementarea proiectelor.

Tornado Sistems si Allied Telesyn vin in intampinarea companiilor de telecomunicatii cu oferta bazata pe conceptul A"Triple Play", care ofera posibilitatea construirii unei infrastructuri de telecomunicatii capabile sa suporte simultan servicii de date, voce si video. Domnul Dragos Josanu - Pre&Post Sales Support Engineer Allied Telesyn Romania A- a prezentat pe larg gama de routere Allied Telesyn.

Prezentarea Microsoft a fost sustinuta de dl. Paul MICHES - Small, MidMarket, Solutions & Partner Manager A- si s-a adresat partenerilor Tornado Sistems, aratand cum se pot dezvolta noi business-uri de solutii si servicii pe platforme Microsoft. Anul acesta, Tornado Sistems a fost recunoscut drept cel mai bun distribuitor Microsoft in Romania.

Dl. Paul URSU, Networking Product Manager Tornado Sistems a prezentat povestea de succes QUBS A- primul brand romanesc de networking. De la lansarea oficiala la CeBIT 2003, in Romania si Bulgaria s-au livrat peste 20.000 km de cablu marca QUBS. Pe piata romaneasca de echipamente wireless, QUBS a fost cotat de IDC ca unul dintre liderii de piata.

Conform prezentarii IDC Romania sustinuta la NetWell 2004 de catre dl. Laurentiu Popescu, Senior Research Analyst, Romania se afla pe locul 6 in Europa Centrala si de Est, in functie de piata de PC-uri, inregistrand o crestere de 39.25% in 2003 fata de 2002. Piata romaneasca de PC-uri se imparte in 87.08% desktop-uri, 10.5% - notebook-uri si 2.4% - servere. De departe, notebook-urile au cunoscut cea mai semnificativa crestere A- 90.25% in 2003 fata de anul precedent. Peste 66% dintre desktop-uri vandute in Romania sunt sisteme PC asamblate.

Conform IDC, in ultimul an s-a produs o transformare evidenta in structura canalelor de distributie de pe piata PC-urilor din Romania. Companiile de pe piata si-au definit mult mai clar canalele de distributie pentru a se adresa unor grupuri specifice de piata. Astfel, Tornado Sistems a abordat un model de parteneriat A- reteaua TWISTER - care ii permite o rata de crestere mai rapida decat o investitie proprie intr-un canal de distributie. Chiar daca vanzarile prin Internet se afla inca intr-o faza incipienta in Romania, site-ul de ecommerce www.twister.ro cunoaste cresteri ale comenzilor on-line de la o saptamana la alta.

A doua prezentare IDC s-a referit la piata de periferice si a fost realizata de dl. Madalin Lazarescu, Research Analyst. Conform IDC, piata de imprimante in 2004 se ridica la aprox. 240.634 de unitati, 81,5% fiind imprimante cu jet de cerneala, 12.01% A- imprimante laser monocrome, 0.5% - imprimante laser color, iar 6% - SDM.

IDC a prezentat la NetWell 2004 tendintele pietei de imprimante in Romania, piata ce continua sa fie dominata de modelele InkJet. Dintre acestea, modelele low-end A- care au ca target userii SoHo, cunosc cea mai larga raspandire. Creditul de consum, care a avut un rol important in cresterea pietei de PCs, a condus la un boom al pietei inkjet. In acelasi timp, imprimantele inkjet business intampina o competitie accerba din partea multifunctionalelor. Totodata, imprimantele laser B&W continua sa se ieftineasca, iar companiile prefera imprimantele de retea intrucat reprezinta o solutie mai ieftina, cel putin din punct de vedere al costului initial.

Potrivit IDC, stabilitatea economica si politica a Romaniei, accederea tarii in NATO si cea asteptata in UE vor constitui factori importanti pentru cresterea numarului de proiecte guvernamentale si, in consecinta, pentru cresterea valorica a pietei, apreciata in prezent la 15,53 milioane Euro.

In domeniul copiatoarelor, IDC considera ca tehnologia analog va scadea agregat pana in 2008 cu pana la 60%, in timp ce tehnologiile laser color si alb negru vor creste agregat cu aproximativ 20% fiecare.

La NetWell 2004 s-a urmarit si evolutia spectaculoasa a echipamentelor multifunctionale, care cunosc o crestere de 90.7% in 2004, fiind vandute peste 26.000 de unitati.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1075 ori