Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Coruptia in lumea buna a afacerilor internationale

Coruptia in lumea buna a afacerilor internationale
Tarile in care sunt inregistrate unele dintre cele mai mari cazuri de plati ilegale sunt percepute drept unele dintre cele mai putin corupte din lume, cu indici de incredere apropiati de valoarea maxima, potrivit studiilor realizate de Transparency International.
Iar companiile care sunt implicate in aceste scandaluri de coruptie sunt si ele percepute, potrivit unor topuri locale sau internationale, precum cel al revistei Baron's, ca fiind unele dintre cele mai respectabile companii din lume. Germania este spatiul protestant prin excelenta - rigoarea, severitatea morala, corectitudinea, ordinea si disciplina par a fi fost chiar brevetate aici si abia apoi exportate, cu mici amendamente, in alte parti ale lumii.

Potrivit topului Transparency International, care masoara increderea indivizilor in corectitudinea sistemului, indicele tarii este unul foarte ridicat.

Pentru straini, scandalurile de coruptie, precum cele in care au fost recent implicate Siemens (locul 53 in topul Baron's al celor mai respectate 100 de companii ale lumii din 2006) sau Volkswagen, surprind si ridica semne de intrebare. Cum este, oare, posibil?

Un prim caz de coruptie la Siemens era legat de obtinerea unor facilitati in cadrul programului "Petrol contra hrana".

"Vorbim despre sume enorme", a precizat pentru Sueddeutsche Zeitung o sursa din conducerea companiei, adaugand ca plati suspecte in valoare de peste 900 milioane de euro au fost descoperite doar la divizia de telecomunicatii, suma confirmata de anchetatorii internationali. Cotidianul avanseaza ideea ca, la nivel de grup, suma ar fi de ordinul miliardelor de dolari.

Anchetele pe acest subiect sunt in curs de desfasurare in mai multe state, printre care Germania, Elvetia, Liechtenstein sau Grecia.

Un al doilea caz de coruptie la Siemens are in vedere influentarea miscarii sindicale. IG Metall a acuzat recent Siemens ca a finantat cu zeci de milioane de euro un alt sindicat, pentru a impiedica negocierile legate de conditiile de munca. IG Metall are reprezentanti in cadrul unui consiliu de supraveghere a companiei, care are, alaturi de consiliul de administratie, puterea de a sanctiona actiunile managerilor.

Un loc central in ambele povesti il ocupa asa-zisele "cufere negre" - conturi sau grupuri de conturi ale unei companii, care sunt acoperite prin mecanisme complexe pentru a scapa de un control intern normal, cu scopul de a varsa contributii politice, mita sau de a acoperi cheltuielile personale ale conducerii si alte activitati ilegale, potrivit OECD.

Cele doua scandaluri au lasat victime la nivel inalt, printre care presedintele Consiliului de Administratie al Siemens, Heinrich von Pierer, care a condus compania timp de 13 ani, Johannes Feldmayer, directorul diviziilor grupului german de informatica si dezvoltare de tehnologii, sau directorul financiar Heinz-Joachim Neuburger.

Intr-o incercare de a-si imbunatati imaginea Siemens, care, pe langa problemele cu justitia germana, are unele si cu cea americana, a demarat un audit independent al sistemului propriu anticoruptie, lansand, totodata, o campanie de comunicare extrem de costisitoare, 100 milioane de euro, asa cum scrie The Wall Street Journal.

Coruptia de la Volkswagen are o dimensiune, mai degraba umana, decat economica - furnizarea unor placeri interzise unora dintre membrii consiliului director, partenerilor de afaceri, liderilor sindicali cooperanti sau politicienilor favorabili. In centrul atentiei este Peter Hartz, artizanul reformelor sociale derulate in vremea cancelarului Gerhard Schroeder, membru al Bundestagului si fost director de resurse umane al fabricantului de automobile din Wolfsburg. Timp de zece ani, Hartz a delapidat aproape 2,5 milioane de euro, sub forma unor "prime" reprezentand, de fapt, plata serviciilor unor prostituate, excursii exotice sau cumparaturi de "lux". Unul dintre cei mai notabili beneficiari ai acestui sistem este Klaus Volker, liderul celui mai puternic sindicat de pe platforma industriala din Wolfsburg. Faptele petrecute in anul 1990 au iesit la iveala abia dupa un deceniu.

Continuarea in <a href=http://standard.ro/articol_21466/coruptia_in_lumea_buna_a_afacerilor_internationale.html>Standard</a>

<b>Bloombiz</b>

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 2075 ori