Atomstroiexport a castigat licitatia pentru constructia primelor unitati ale centralei de la Belene

Marti, 31 Octombrie 2006, ora 13:31
980 citiri

Compania rusa Atomstroiexport, care detine monopolul pentru productia si exportul echipamentelor nucleare rusesti, a castigat licitatia publica pentru constructia viitoarei centrale nucleare bulgare de la Belene, a anuntat luni seara Compania Nationala de electricitate din Bulgaria (NEK), transmite RIA Novosti.Consiliul de administratie de la NEK a informat ca a selectat Atomstroiexport pentru constructia la Belene, oras situat pe Dunare, la aproximativ 250 km nord-est de Sofia, a primelor doua unitati ale centralei Belene NPP, respectiv, doua reactoare de tip R92 racite cu apa usoara cu o capacitate de 1.000 de megawati fiecare. NEK a subliniat ca este vorba de reactoare nucleare VVER (de conceptie ruseasca) de generatia a treia cu o durata de viata de 60 de ani. Celelate oferte pentru constructia centralei de la Belene au venit de la grupul ceh Skoda si de la consortiul britanic-american Westinghouse.

Un purtator de cuvant al societatii ruse a anuntat ca Atomstroiexport intentioneaza sa atraga si compania franceza Areva si cea germana Siemens pentru proiectul Belene. Primul reactor al viitoarei centrale nucleare bulgare ar urma sa intre in functiune in 2011, iar al doilea pana in 2013. Atomstroiexport este singura companie care in prezent construieste, simultan, cinci reactoare nucleare in China, India si Iran. Gigantul rus Gazprom, prin intermediul diviziei Gazprombank, detine 51 la suta din actiunile Atomstroiexport.

In incercarea de a compensa preconizata scadere a productiei de electricitate a Bulgariei dupa inchiderea celor doua reactoare sovietice de 440 megawati de la centrala nucleara din Kozlodui si de a-si mentine pozitia de lider pe piata regionala de energie, autoritatile de la Sofia au aprobat constructia centralei de la Belene in luna aprilie a anului trecut. In prezent, Kozlodui asigura aproximativ 40 la suta din productia totala de electricitate a Bulgariei.

Lansat initial in 1986, proiectul centralei nucleare de la Belene a fost suspendat in 1991 din cauza problemelor financiare si a presiunilor grupurilor ecologiste.

Rompres