Europa isi va reveni doar dupa ce rezolva criza refugiatilor - CEO Siemens

Marti, 22 Septembrie 2015, ora 12:06
2250 citiri
Europa isi va reveni doar dupa ce rezolva criza refugiatilor - CEO Siemens
Foto: Wikimedia

Directorul unei mari corporatii germane ii avertizeaza pe liderii politici din Uniunea Europeana ca fara o solutie clara in privinta refugiatilor sositi pe continent sansele de crestere economica sunt ca si nule.

"Cred ca cea mai mare problema cu care se confrunta Europa in acest moment nu este legata de nivelul investitiilor. In schimb, ne confruntam cu o puternica infuzie de refugiati", a apreciat Joe Kaeser, directorul general al Siemens, intr-un interviu CNBC.

Intre refugiati si reforme

"Daca Europa va gestiona corect criza refugiatilor va reusi sa gestioneze bine si redresarea economica de pe continent", a apreciat seful companiei germane.

Remarca lui Kaeser vine intr-un moment in care liderii politici din UE au fost convocati intr-o sedinta de urgenta pentru a gasi solutia potrivita in cazul celei mai grave crize a refugiatilor de la Al Doilea Razboi Mondial incoace.

Pe de alta parte, nu toti oamenii de afaceri de pe continent imbratiseaza aceasta viziune.

Alex Weber, presedintele grupului bancar UBS, vede cresterea investitiilor straine si plicarea reformelor structurale drept singurele instrumente care pot redresa economiile tarilor europene.

"Guvernele au avut un mod ezitant de a trece la aplicarea reformelor si cred a acesta este principalul motiv pentru care dinamica pietei europene este slabita, iar presiunea asupra preturilor nu da rezultate.

Economia Europei nu a gasit inca viteza de a iesi din aceasta zona periculoasa", considera Weber.

Noua migratie

Europa a reprezentat, in multe cazuri, un adapost preferat al refugiatilor din zonele de conflict din Orientul Mijlociu si Africa, dar dimensiunea noului val de imigranti a facut unele tari din UE sa cedeze sub aceasta presiune.

Croatia a imbarcat refugiatii de pe teritoriul ei in trenuri si autobuze si i-a expediat peste granita, in Ungaria.

Budapesta, intre timp, a extins gardul de sarma ghimpata de la granita cu Serbia si de-a lungul frontierei cu Croatia, dar a lasat drum liber catre vecinii austrieci, 11.000 de refugiati profitand in weekend de acest lucru pentru a mai inainta cu un pas spre centrul continentului.

"Criza refugiatilor pune intreg continentul la un adevarat test al integrarii", apreciaza Kaeser. In tara sa natala s-a luat decizia implementarii controalelor temporare la granita pentru a diminua asaltul dat de refugiati asupra Germaniei.

Tara care este motorul economic al zonei euro se asteapta sa primeasca cel mai mare numar de refugiati din UE in cursul acestui an.

Pentru moment, pana si seful Siemens se arata ingrijorat de capacitatea guvernului de la Berlin de a gestiona aceasta situatie.

"Vom vedea cum se va derula totul in continuare. Cred ca nimeni nu poate da un verdict in acest moment", a apreciat directorul companiei germane.

Peste toate, Joe Kaeser crede ca intreg continentul este intr-o stare de convalescenta dupa ce a depasit cu greu frisoanele date de criza datoriilor.

"Suntem multumiti de ceea ce se observa acum in Europa", a mai spus directorul general Siemens, adaugand ca deprecierea euro are rolul de a sustine cresterea exporturilor.

Moneda comuna europeana este cu 7% mai slaba in fata dolarului decat se prezenta in urma cu un an, ca urmare a consolidarii treptate a pozitiei in piata a dolarului american, dar si in urma aplicarii programului de relaxare cantitativa al Bancii Centrale Europene.

#criza ue, #criza refugiati Europa, #redresare economica zona euro , #Management