Ministerul Dezvoltării și Tehnologiei din Polonia a solicitat platformelor de comerț online Temu și Shein să respecte legislația națională privind protecția consumatorilor. Altfel, s-ar putea lua măsuri de geoblocare, practică care îi împiedică pe clienții online să acceseze și să achiziționeze produse sau servicii de pe un site cu originea într-un alt stat membru.
Ministerul Dezvoltării și Tehnologiei din Polonia a început să primească semnale care indică nereguli în furnizarea de servicii de către platformele de comerț electronic Temu și Shein, motiv pentru care a solicitat explicații celor două platforme, potrivit presei poloneze, citate de Economica.net.
Instituția susține că ar putea lua chiar măsuri extreme în cazul celor două platforme prin aplicarea unor măsuri de geoblocare, practică care i-ar împiedica pe clienții online să acceseze și să achiziționeze produse sau servicii de pe aceste site-uri. „Este important de menționat că nerespectarea reglementărilor în vigoare în Polonia și în Uniunea Europeană ar putea duce la luarea unor măsuri semnificative pentru protejarea consumatorilor polonezi. În cel mai grav scenariu, incapacitatea dumneavoastră de a asigura un nivel adecvat de protecție a consumatorilor noștri naționali ar putea duce la suspendarea serviciilor dumneavoastră pe piața noastră”, se arată într-o scrisoare a Ministerului Dezvoltării din Polonia către Temu.
Potrivit sursei citate, scrisorile adresate Temu și Shein vin în contextul în care Polonia lucrează în prezent la transpunerea în legislația națională a „Directivei Omnibus”, Directivă prin care Comisia Europeană a modernizat cadrul legal aplicabil protecției consumatorilor astfel încât acesta să fie adecvat unei economii digitale.
Cele mai grave abateri semnalate privind Shein și Temu
Conform unor analize ale Ministerului Economiei din Polonia, în cazul Temu au fost semnalate probleme precum: nerespectarea dispozițiilor așa-numitei Directive Omnibus la comunicarea reducerilor de preț, neafișarea prețului care era în vigoare în cele 30 de zile anterioare introducerii reducerii, utilizarea de „cronometre cu numărătoare inversă” și de mesaje susceptibile de a pune consumatorii sub presiune – „cronometre cu numărătoare inversă” care numără timpul, de exemplu, pentru livrarea gratuită sau mesaje de urgență, de exemplu „Popular! Aproape epuizat”, lipsa indicării clare și concrete a prețului produselor, informarea incorectă cu privire la valoarea minimă a comenzii – consumatorul este informat cu privire la acest lucru doar în etapa finală a parcursului.
De asemenea, în cazul Shein s-au identificat recenzii înșelătoare despre produse (nu există informații care să indice dacă recenziile despre produse vizibile pe site provin de la consumatori care au cumpărat efectiv produsul și nici modul în care se realizează o eventuală verificare a recenziilor). De asemenea, nu este clar cum sunt numărate recenziile, arată sursa citată.
România a luat la rândul ei în vizor cele două platforme
Aplicațiile online de cumpărături Temu și Shein au intrat în luna aprilie și în vizorul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC). Inspectorii suspectează că reducerile nu sunt autentice sau că se face vânzare sub presiune. Astfel, Autoritatea derulează în această perioadă o actiune de verificare a celor două site-uri.
Acțiunea inspectorilor ANPC se concentrează asupra posibilelor practici comerciale incorecte ale comercianţilor, în relaţia cu consumatorii, susceptibile să deformeze, în mod esenţial, comportamentul economic al acestora, respectiv potențiale încălcări ale legislației orizontale privind siguranța produselor și protecția consumatorilor (reduceri neautentice) și practici agresive – interfețe manipulatoare (dark patterns), vânzare sub presiune (pressure – selling), recompensarea implicării unei persoane cu un produs sau serviciu cu un premiu (gamification), dar și alte aspecte (de exemplu, legate de siguranța produselor), anunță instituția.
De altfel, ANPC sfătuiește consumatorii să se informeze cu atenție, înaintea achiziţionării unui produs, asupra caracteristicilor acestuia, preţurilor afişate, costurilor de livrare, informaţiilor despre comerciant sau modalităţilor de plată disponibile.
Consumatorii ar trebui, spune ANPC, să citească inclusiv secțiunea ”Termeni și condiții” de pe site-urile de pe care fac cumpărături.
...citeste mai departe despre "Două platforme de comerț online, Shein și Temu, în vizorul autorităților poloneze. Ce abateri grave sunt investigate chiar și în România" pe Ziare.com