Flickr, pe moarte?

Marti, 16 August 2011, ora 17:43
2217 citiri
Flickr, pe moarte?

Cercurile fotografice au fost zguduite de anuntul lui Thomas Hawk,  unul dintre cei mai activi membrii Flickr, potrivit caruia celebra retea ar fi „pe moarte”. In conditiile in care acesta numara peste 6 miliarde de poze este usor de inteles impactul provocat de anunt.

Disparitia lenta, dar sigura, a retelei Flick poate fi pusa pe seama competitiei acerbe careia a trebuit sa ii faca fata. Utilizatorii prefera sa isi incarce pozele pe alte retele si se presupune ca principalul concurent care a determinat „moartea Flickr” este Google +.

In plus, in opinia lui Hawk, faptul ca Flickr nu si-a schimbat designul paginii din 2004, spre deosebire de Google +, care are o infinitate de optiuni.

In ciuda faptului ca exista in continuare foarte multi utilizatori care isi incarca pozele pe Flickr, multi fotografi profesionisti prefera sa foloseasca Google.

De altfel, in afara de Google+ , Flickr a trebuit sa se confrunte si cu retele similare, precum 500px sau Instagram.

Instagram a fost lansat relativ recent pe piata si poate fi accesat prin intermediul iPhone-ului.

Instagram, o aplicatie exclusiva iOS, le permite utilizatorilor sa editeze si sa incarce pe internet pozele facute de ei. In plus, permite urmarirea prietenilor, a pozelor facute de ei si descoperirea de noi fotografii.

In prezent, Instagram  a depasit 5 milioane de utilizatori si cuprinde peste 150 de milioane de fotografii. Performanta este demna de mentionat, in contextul in care Flickr a reusit sa stranga 100 de milioane de fotografii la 2 ani de la aparitie.

In afara de competitia sustinuta, un alt motiv pentru care Flickr a  pierdut teren este chiar delasarea angajatilor, subliniaza Hawk.

Cei de la Flick nu au fost pregatiti pentru o concurenta atat de puternica si nu s-au asteptat sa fie intrecuti de alte retele de profil, mai spune Hawk, care adauga ca anagajatii Flickr s-au obisnuit cu statutul de lider de piata, scrie Washingtonpost.

Frederick Van Johnson, gazda This Week in Photo, impartaseste parerea lui Hawk. Ba mai mult, adauga ca lipsa de imaginatie si capacitatea de inovare a celor de la Flickr va fi „pedepsita cu o disparitie subita”.

In sprijinul afirmatiei sale, Hawk povesteste ca in urma cu mai mult ani, co-fondatorul Flickr, Steward Butterfield obisnuia sa mearga la sedintele Flickr, dar ca acesta nu se mai tin. Hawk mai adauga faptul ca CEO-ul Yahoo, Carol Bertz, a anuntat ca nu are cont pe Flick, in timp ce co-fondatorul Google, Sergey Brin, a postat deja, saptamana trecuta,  poze facute sub apa, pe Google+.

Problemele pe care le are Flickr au inceput chiar de mai de mult si nu au facut decat sa grabeasca disparitia retelei.

Matthew  Rothenberg, membru al board-ului de directori, si-a dat demisia in martie, iar fondatorii, Catherina Fake si Stewart Butterfield, au vandut, in 2005, totul companiei Yahoo.

#flickr, #retea flickr , #stiri Sergey Brin