Retailerii: legea comertului cu produse alimentare nu poate fi aplicata integral

Marti, 08 Decembrie 2009, ora 13:17
2020 citiri
Retailerii: legea comertului cu produse alimentare nu poate fi aplicata integral

Legea comertului cu produse alimentare nu poate fi aplicata integral deoarece unele prevederi au fost tratate superficial, au declarat, marti, reprezentantii retailerilor, la Romania Retail Forum 2009, eveniment organizat de Mediafax in parteneriat cu Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania.

"Aceasta lege isi propune sa reglementeze intr-o foaie A4 lucruri extrem de complexe si de delicate. Cei care au facut aceasta lege nu s-au consultat nici cu noi, nici cu furnizorii nostri", a declarat Alexandru Vlad, director executiv Selgros Romania.

El a adaugat ca retailerii ar trebui sa faca un efort comun pentru a amenda legea.


Valentin Mircea, consilier de concurenta in cadrul Consiliului Concurentei, a spus ca nu exista lege care sa poata reduce preturile, insa pot exista acte normative care sa le creasca.


"Din punct de vedere al Consiliului Concurentei aceasta lege nici macar nu ar trebui sa existe", a adaugat Mircea.


La randul ei, Delia Nica, head of representative office Metro Group Romania, a adaugat ca costurile de transpunere a legii comertului in sistemele contabile ale retailerilor sunt uriase, iar aceste cheltuieli se vor regasi "undeva".


Secretarul general al Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania, Adrian Manolache, considera ca legea comertului incearca sa ii protejeze doar pe producatori, fara a avea efect asupra consumatorilor.


"Prin aceasta lege pot beneficia de avantaje concurentiale nemeritate procesatorii si producatorii de materii prime", a afirmat Manolache.


Mai mult decat atat, reprezentatntul Selgros crede ca legea nu ii avantajeaza nici macar pe producatori.


"Legea are pasaje inaplicabile. Ea nu duce la o imbunatatire, nici a situatiei noastre si nici macar a producatorilor", a afirmat Vlad.


Potrivit reprezentantilor retelelor comerciale, efectul legii va fi simtit doar in relatiile acestora cu furnizorii, dar va fi foarte geu sau imposibil de aplicat in cazul stabilirii termenelor de plata si a definirii costului de achizitie la comercianti.


Legea comercializarii produselor alimentare, adoptata in aceasta toamna, reglementeaza relatiile dintre furnizori si comercianti.

 

 

#alimentare, #comert, #lege, #preturi, #producatori, #produse , #stiri Selgros