Sectorul energetic este cea mai expusă țintă pentru atacatorii cibernetici, arată o cercetare de specialitate, care subliniază că aproape o treime din aceste ofensive vizează energia. La nivel de oraș, Bucureștiul este cel mai țintit municipiu, cu peste 1 milion de atacuri prevenite lunar.
Un raport publicat marți, 3 decembrie, arată că peste 14 milioane de atacuri cibernetice sunt monitorizate lunar, iar cele mai frecvente amenințări includ ransomware - blocarea rețelei până când este plătită o răscumpărare -, DDoS - atacuri care inundă serverele cu trafic, pentru a încetini sau a bloca în totalitate anumite servicii - și phishing - un tip de atac care presupune trimiterea de mesaje frauduloase, prezentate legitim, în scopul de a fura bani sau a obține acces la informațiile de logare. Aproximativ 31% dintre atacuri vizează sectorul energetic, în timp ce 27% sunt direcționate către administrația publică, iar un sfert țintesc industria IT, arată un raport de specialitate întocmit de Orange Business și citat de Agerpres.
Predicţiile pentru anul 2025, în materie de ameninţări cibernetice, vizează: creşterea atacurilor personalizate ca urmare a utilizării Inteligenţei Artificiale; extinderea atacurilor asupra infrastructurilor critice, în special prin ransomware; reglementări mai stricte care vor obliga companiile să investească în conformitate; vulnerabilitatea lanţurilor de aprovizionare şi a dispozitivelor Internet of Things - IoT; automatizarea crescută a proceselor de securitate, pe fondul lipsei de specialişti, arată raportul "Business Internet Security 2025", publicat marți, 3 decembrie.
"Astfel, digitalizarea companiilor româneşti vine nu doar cu beneficii, ci şi cu provocări semnificative în materie de securitate, în contextul în care atacurile devin tot mai sofisticate, iar protecţia infrastructurilor informatice devine o prioritate absolută pentru companii din toate sectoarele (...) Ransomware-ul rămâne principala ameninţare, afectând 32% dintre organizaţiile monitorizate, în timp ce atacurile de tip DDoS au cunoscut o creştere alarmantă, utilizând dispozitive IoT pentru a genera volume mari de trafic maliţios", se menţionează în raport.
...citeste mai departe despre "Unul dintre cele mai importante sectoare din România, ținta principală a atacurilor cibernetice. Cum văd specialiștii principalele pericole în 2025" pe Ziare.com