Vladescu: Romania nu mistifica datele statistice

Miercuri, 03 Martie 2010, ora 15:14
1084 citiri
Vladescu: Romania nu mistifica datele statistice

Autoritatile romane nu publica date eronate privind indicatorii macroenomici, cifra de PIB utilizata initial de MFP la calculul deficitului bugetar fiind o estimare, iar valoarea anuntata de INS reprezentand un calcul preliminar, a declarat ministrul Finantelor Publice Sebastian Vladescu. 

"Romania nu mistifica datele statistice. Nu exista niciun fel de eroare sau de intentie de a mistifica datele statistice. Orice fel de incercare de a prezenta astfel de informatii este o mare eroare.


Datele furnizate de MFP sunt datele pe care le are la momentul anuntului, ele sunt corectate pe parcursul anului, in conformitate cu standardele europene", a spus Vladescu, in replica la acuzatiile aduse de presa ca Romania, pentru a indeplini criteriile convenite cu FMI, ar fi modificat datele statistice si risca un scandal similar celui in care se gaseste acum Grecia, potrivit Mediafax.


Institutul National de Statistica (INS) a anuntat miercuri un PIB estimat in termeni nominali de 491,273 miliarde de lei, sub cea mai recenta proiectie a autoritatilor, care indica un nivel de 505,5 miliarde de lei.


In acest caz, deficitul bugetar ar putea urca la 7,4% anul trecut, dupa ce PIB in termeni nominali anuntat de INS a fost mai mic decat cel prevazut, insa revizuirea nu va reprezenta o nerespectare a acordului cu FMI, care prevedea o tinta cash de 36,5 miliarde lei, indeplinita de Ministerul Finantelor.


O parte din presa centrala a sustinut miercuri, dupa publicarea datelor INS, ca Romania ar fi "mistificat" datele privitoare la PIB, dupa modelul Greciei, care a "cosmetizat" datele statistice si a ajuns sa inregistreze cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeana, de 12,7% in 2009 si o datorie publica de 300 de miliarde de dolari, reprezentand aproximativ 120% din PIB.


"E foarte grav sa incerci sa demolezi sistemul statistic al unei tari, mai ales intr-o perioada ca cea de acum (...) Intentia de a amesteca Grecia cu Romania este cel putin rauvoitoare", a spus Vladescu.


El a explicat ca MFP nu avea vreun interes sa modifice datele privind cresterea economica, intrucat tinta asumata cu FMI era in valoare absoluta, si nu ca procent din PIB.


Ministrul Finantelor a mai aratat ca Eurostat stabileste datele finale in ceea ce priveste cresterea economica a unui stat din UE la doi ani dupa inchiderea exercitiului financiar, iar intre timp au loc ajustari, unele chiar semnificative.


El a dat exemplu datele aferente anului 2008, cand au fost inregistrate diferente dintre PIB preliminat si cel final de - 1,22 puncte in cazul Belgiei, 1,9 puncte pentru Danemarca, 1,39 puncte procentuale pentru Polonia si 2,29 puncte in cazul Italiei.


"Romania nu mistifica nimic, este in contact continuu si direct cu Eurostat si nu are niciun fel de emotie", a conchis Vladescu.


Seful misiunii de evaluare a acordului stand-by cu Romania, Jeffrey Franks, a afirmat dupa evaluarea acordului, de la finele lunii ianuarie, ca Romania a respectat tinta cash privind deficitul bugetar, in vederea eliberarii transelor a treia si a patra.

 

#date, #grecia, #pib, #probleme, #romania, #vladescu , #stiri Sebastian Vladescu