Vladescu: revenirea TVA la 19% este inutila

Marti, 24 August 2010, ora 16:38
1462 citiri
Vladescu: revenirea TVA la 19% este inutila

Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat marti ca amendamentul privind reducerea TVA pentru alimentele de baza este inutil, pentru ca preturile nu se vor reduce, iar diferenta de bani va intra in buzunarele celor care comercializeaza produsele respective, relateaza NewsIn.

"Cred ca ordonanta (OUG 58/2010) in forma in care este, fara niciun fel de modificare, este un document care ar trebui sa fie aprobat si amendamentele care s-au facut, inclusiv cele care par foarte bune in favoarea poporului roman referitoare la reducerea TVA la alimente stiti foarte bine ca sunt inutile, pentru ca niciodata TVA-ul nu se va reduce, se va majora infractionalitatea, respectiv evaziunea fiscala si vom incuraja preturile care se transfera in buzunarul celor care vand produsele respective", a explicat ministrul Sebastian Vladescu in plenul Senatului.

Vladescu a demontat ipotezele lansate in dezbatere de senatori, potrivit carora reducerea taxelor si a impozitelor sunt o solutie mai buna pe timp de criza.

"In ceea ce priveste discutia despre teoria economica se pare ca ea este foarte simpla: reducem taxele, reducem impozitele, majoram cheltuielile si in felul acesta lucrurile merg perfect.

Din pacate teoria economica si econometria ne arata ca nu este posibil, indiferent ce balanta de venituri bugetare si cheltuieli cu taxe mici vom pune nu vom putea sa platim toate cheltuielile asa cum se doreste si cum s-a facut in anii in care parte dintre cei care acum ne acuza de masuri impotriva poporului roman au luat masuri care teoretic pareau in favoarea poporului roman", a spus ministrul.

El a subliniat ca marirea TVA si largirea bazei de impozitare sunt masuri ce trebuie luate pentru ca Romania sa fie stabila "dupa o perioada in care instabilitatea a caracterizat actiunea guvernamentala", iar stabilizarea Romaniei este un proces care costa si poate fi facut numai cu parteneri externi.

Vladescu a mai precizat ca sustinatorii cotei unice ar trebui sa fie de acord si cu aceasta ordonanta.

"Aceasta OUG are un caracter tehnic foarte strict, se refera la largirea bazei de impozitare, toate zonele in care se face largirea bazei de impozitare sunt in linie cu cota unica, deci toti sustinatorii cotei unice din acaesta sala ar trebui sa fie de partea acestei ordonante pentru ca nu poti avea cota unica cu foarte multe exceptii.

In ce priveste impozitarea dobanzilor bancare suntem intr-un moment in care nu economisirea trebuie incurajata, ci consumul, mai ales in conditiile in care anumite masuri pe care am fost nevoiti sa le luam descurajaza consumul", a explicat ministrul Finantelor.

"S-a vorbit de cineva care a cheltuit 3 miliarde de lei foarte eficient si de noi care cheltuim 12 miliarde ineficient.

Asta pentru ca ne-au fost lasate legi sau obligatii pe care cei care le-au promis nu s-au gandit vreodata ca trebuie sa si le asume", a mai spus Sebastian Vladescu ironic, referindu-se la luarile de cuvant anterioare.

"Nicio majorare de fiscalitate nu determina cresterea veniturilor. Este o teorie economica.

Faceti o majorare exagerata a fiscalitatii, pe termen scurt s-ar putea sa aveti unele rezultate, dar pe termen mediu si lung va creste evaziunea fiscala", a declarat, in cadrul dezbaterilor generale, senatorul liberal Dan Radu Rusanu.

"In 2009 cand ati luat acel imprumut de la FMI despre care ati spus ca niciun leu nu se va duce spre consum FMI spune astazi ca nu s-a realizat acest lucru in 2009.

Trebuia ca in 2009 sa diminuati impozitele si aveati bani de la Fond sa sustineti bugetul de stat si banii respectivi se multiplicau", a continuat Rusanu.

La randul lui, senatorul PSD Titus Corlatean a tinut sa-l intrebe pe premier daca masurile de sacrificiu pe care le considera necsare si lipsa de resurse sunt compatibile cu darul anuntat "de 2 miliarde de lei subventie de saracie acordata per capita parlamentarilor PDL alesi pe circumscripii".

"Exista mai mereu o dualitate intre declaratii si realitatea din teren. Va invit sa finantati cate un proiect pe fiecare circumscriptie electorala.

Va astept sa luati din banii multi ai PDL si sa dati celor care au nevoie", a spus Corlatean. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#revenire, #tva, #vladescu , #stiri Sebastian Vladescu