Vladescu: reducerea drastica a cheltuielilor, cea mai corecta solutie

Vineri, 07 Mai 2010, ora 00:10
1548 citiri
Vladescu: reducerea drastica a cheltuielilor, cea mai corecta solutie

Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, apreciaza ca reducerea drastica a cheltuielilor reprezinta cea mai corecta solutie din punct de vedere economic, ajustandu-le la nivelul anului 2007, si se asteapta la contestari in justitie si eventuale miscari sociale, fara sa le poata anticipa amploarea, informeaza Mediafax.

"Este cea mai buna schema de iesire din marasmul care ne paste (...) Uitati-va la curba salariilor, a inflatiei si a productivitatii si vedeti unde s-a produs ruptura. Noi nu facem decat sa ajustam la nivelul rupturii din 2007. Este o intoarcere la realitate", a spus Vladescu pentru MEDIAFAX.

Intrebat daca se asteapta la contestari in instanta a masurilor anuntate, ministrul Finantelor a spus ca vede posibile miscari de coalizare a diferitelor grupuri sociale, precizand insa ca nu are "capacitatea de a previziona reactia justitiei si riscurile sociale".

"Ma astept la reactii de tot felul (...) Toti cei care pana ieri spuneau ca majorarea taxelor este o crima, si ca ar trebui ajustate cheltuielile publice, acum spun ca taierea salariilor este o crima. Dar cheltuielile majore, si care au sarit din limite, sunt in social si in salarii", a adaugat Vladescu.

El s-a aratat nedumerit ca jurnalistii critica astfel de masuri, cand mediul privat si inclusiv multi angajati din presa au suferit anul trecut taieri de salarii chiar de 50%.

"Luati in calcul ca aceasta ajustare nu face decat sa aduca lucrurile la o baza economica sustenabila, ganditi-va ce s-a intamplat in sectorul privat anul trecut.

Ganditi-va cati dintre colegii dumneavostra au pierdut anul trecut 50% din salariu si veti vedea dupa aceea daca aceasta ajustare este necesara in primul rand", a afirmat Vladescu.

El a spus ca ajustarea va fi definitiva si va genera posibilitatea ca in continuare cresterile salariale sa fie sustenabile, recunoscand ca era mult mai suportabil sa se inceapa restructurarea in 2009, decat sa se aplice o taiere de 25% in 6 luni. "Daca incepea in 2009 era mult mai simplu, dar e deja istorie, nu ne mai foloseste", a conchis Vladescu.

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, ca, dupa negocierile cu FMI, pensiile si ajutoarele de somaj vor scadea cu 15%, salariile din sistemul bugetar cu 25% , inclusiv salariul minim, si vor fi reduse "masiv subventiile", banii urmand sa fie alocati tintit "catre cei care au nevoie de sprijin financiar".

Surse participante la negocierile cu FMI au declarat pentru MEDIAFAX ca peste 140.000 de angajati din sectorul public vor fi disponibilizati pana la inceputul anului viitor, pentru a mentine cheltuielile de personal in 2011 in limitele convenite cu FMI. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Toate drepturile bănești au fost distribuite către pensionari până la jumătatea lunii aprilie, transmite Compania Națională "Poșta Română" joi, 18 aprilie. Conform operatorului...
Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Cântărețul Mihai Trăistariu are câteva apartamente pe care le închiriază pe litoralul românesc, la Mamaia, drept pentru care artistul a anunțat că își dorește să angajeze o cameristă...
#sebastian vladescu, #reducere, #cheltuieli, #basescu, #pensii, #salarii , #stiri Sebastian Vladescu