Vladescu: Pensiile care acum nu sunt impozitate nu pot fi impozitate

Marti, 23 Februarie 2010, ora 00:07
1335 citiri
Vladescu: Pensiile care acum nu sunt impozitate nu pot fi impozitate

Ministrul de Finante, Sebastian Vladescu a declarat luni, dupa intalnirea cu deputatii PDL, ca nu exista intentia Executivului de a introduce un impozit pe toate pensiile si a considerat ca afirmatiile sale pe acest subiect au fost scoase din context.

Vladescu a exclus orice impozitare suplimentare a pensiilor pentru anul in curs.

"In anul 2010, lucrul acesta ramane in mod cert. In 2011, cand vom lucra pe buget vom face comunicarile legate de ceea ce se intampla.

Deocamdata nu exista niciun fel de evaluare vizavi de necesitatea majorarii taxelor si impozitelor. Sunt de parere ca pensiile care acum nu sunt impozitate nu pot fi impozitate, deci sistemul va ramane asa. Nu vrem sa impozitam pensiile mici", a declarat Sebastian Vladescu la finele unei intalniri cu membri ai grupului deputatilor PDL.

Ministrul de Finante a precizat ca rumoarea creata in presa privind posibilitatea impozitarii pensiilor mici a fost creata din cauza unei interpretari rigide a spuselor sale. "Cei care nu reactioneaza corect sunt cei din presa care, din declaratiile noastre, segmenteaza o bucatica rupta din context pentru a scoate o stire.

Nici eu, nici domnul Seitan nu am declarat ceea ce este acum ca stire principala, ca se impoziteaza pensiile si nu se mai dau alocatii pentru copii. In Romania se da alocatie pentru copii, iar pensiile sub 1000 de lei nu sunt impozitate", a spus Vladescu.

Intrebat daca subiectul a fost abordat si in cadrul intalnirii cu deputatii, Vladescu a raspuns: "Despre pensii m-au intrebat si le-am spus acelasi lucru pe care vi l-am spus si dumneavoastra".

Ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat intr-un interviu acordat money.ro ca toate veniturile ar trebui impozitate, inclusiv pensiile, astfel incat sa fie majorata ponderea veniturilor bugetare in produsul intern brut (PIB).

In prezent, pensionarii platesc impozit pe venit de 16% pentru partea de pensie de depaseste 1.000 de lei. Pensiile sub acest plafon sunt scutite de impozit. "Exista diverse forme de venit in Romania, printre care si pensiile.

Pensia este o depunere a fiecarui cetatean pentru un venit viitor. La momentul realizarii venitului, ar trebui ca intreg venitul sa fie taxat. Deci orice venit, intr-un stat civilizat, se taxeaza", a afirmat Vladescu, fara a spune explicit daca se refera la impozitarea pensiilor sub 1.000 de lei.

Pensia minima platita de stat este de 350 lei. Ministrul a explicat ca, in prezent, statul roman nu impoziteaza pensia nici la momentul platii contributiei la sistemul public de pensii de catre angajati, nici ulterior, la incasarea pensiei de la stat.

"Noi ce facem? Scoatem pensia din taxare la momentul acordarii ei, lucru care e foarte frecvent in multe state din lume, dar nu o taxam la momentul platii. Deci scoatem din circuitul de taxare o suma foarte importanta care in toata lumea asta se taxeaza. Asa ajung alte state sa aiba venituri bugetare de 47% din PIB", a apreciat Vladescu.

Ministrul vrea o dezbatere publica pe aceasta tema, subliniind ca in Romania exista trei milioane de platitori de contributii la pensii si sase milioane de pensionari. "Spunem acum ca am vrea o pensie care sa reprezinte 45% din salariul mediu. Dar noi avem o fiscalitate totala de 30% din PIB.

E foarte greu sa-ti inchipui cum, avand atat de putini platitori si atatia beneficiari si o fiscalitate care este sub nivelul de 45%, ar putea cineva sa-ti plateasca 45%", a completat Vladescu. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Toate drepturile bănești au fost distribuite către pensionari până la jumătatea lunii aprilie, transmite Compania Națională "Poșta Română" joi, 18 aprilie. Conform operatorului...
#pensii, #impozite, #vladescu , #stiri Sebastian Vladescu