Vladescu: Numai inflatia ne poate scoate din criza

Miercuri, 09 Septembrie 2009, ora 10:24
681 citiri
Vladescu: Numai inflatia ne poate scoate din criza

Este o mare greseala ca in conditiile lumii de astazi noi sa ramanem blocati in teama de inflatie si de deficite bugetare cand Romania are atata nevoie de un impuls la nivelul consumului si de scheme curajoase de garantare a creditelor pentru sustinerea economiei, afirma Sebastian Vladescu, fost ministru al finantelor.

"Lumea s-a schimbat in acest an de criza, insa noi n-am iesit din paradigma monetarista. Inflatia si deficitul bugetar sunt doua spaime care ne blocheaza intr-o zona in cel mai bun caz cenusie.

Singura solutie pentru echilibrarea sistemului prins in cercul vicios al scaderii veniturilor este sa acceptam inflatia. Intr-adevar, este un joc foarte periculos sa calibrezi cata inflatie pompezi si pentru cat timp, iar BNR nu se gandeste sa si-l asume, in timp ce in zona politica nu constituie o tema de discutie, insa problema este ca in conditiile actuale evolutia economiei ar putea fi mai rea decat ne asteptam, iar falimentele nu vor lipsi anul viitor", spune Vladescu.

Vladescu considera ca reducerea cheltuielilor materiale din buget este o greseala pentru ca da un impuls negativ in economia si asa lovita.

"Se intra intr-un cerc vicios: nu mai avem cheltuieli, nu avem scheme de incurajare a consumului de teama deficitului, restrictionam si investitiile din acelasi motiv, iar economia scade si mai mult si scad veniturile bugetare." 

#vladescu, # deficit, # inflatie, # cheltuieli , #stiri Sebastian Vladescu