Vladescu: Exista riscul ca statul sa redevina actionar la Rompetrol

Luni, 18 Ianuarie 2010, ora 09:51
995 citiri
Vladescu: Exista riscul ca statul sa redevina actionar la Rompetrol

Ministrul finantelor Sebastian Vladescu ia in calcul riscul ca Rompetrol, controlat de grupul kazah KazMunaiGaz, sa nu plateasca integral suma de 600 milioane de euro reprezentand rascumpararea obligatiunilor aflate in proprietatea statului roman si care ajung la scadenta in septembrie, acesta putand deveni subiectul financiar al anului.

"Exista riscul sa ne trezim din nou actionari la Rompetrol pentru ca in contractul privind conversia datoriilor istorice ale companiei in obligatiuni preluate de stat este o potentiala slabiciune: kazahii pot face rascumpararea integral sau partial. Aceasta le-ar permite sa faca un anumit arbitraj prin care sa mentina o anumita cota de participare, iar restul sa-l cedeze statului", a declarat Vladescu.

Cele 600 mil. euro datorate de Rompetrol reprezinta principalele venituri nefiscale pe care mizeaza bugetul de stat in acest an, spune Vladescu.

La sfarsitul anului trecut, intr-o emisiune televizata, presedintele Traian Basescu se declara convins ca grupul kazah care a preluat Rompetrol in 2007 va plati integral datoria catre statul roman.

Dinu Patriciu, omul de afaceri care l-a convins in 2003 pe premierul Adrian Nastase sa accepte transformarea datoriilor Rompetrol in obligatiuni, si-a vandut toate actiunile in 2007 si apoi in 2009 pentru mai mult de 1 mld. euro.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#vladescu, # rompetrol, # datorii, # stat, # actiuni, # rascumparare , #stiri Sebastian Vladescu