Vladescu despre deficit: Este facut pentru a trai de pe o zi pe alta

Joi, 07 Ianuarie 2010, ora 11:05
1198 citiri
Vladescu despre deficit: Este facut pentru a trai de pe o zi pe alta

Deficitul bugetar al ajunge la 10-12% din produsul intern brut (PIB) daca fiecare minister ar cheltui atat de mult pe cat si-ar dori, in conditiile in care deficitul, stabilit la 5,9% din PIB pentru 2010, este unul structural, "pentru a trai de pe o zi pe alta", a declarat joi ministrul finantelor, potrivit NewsIn.

"Ca sa cheltuim la nivelul la care fiecare minister si-ar dori, am ajunge la (un deficit bugetar de) 10-12% (din PIB), lucru pe care Romania nu si-l permite. Deficitul de 5,9% din PIB este excesiv in conditii europene si acceptat in conditii de criza", a spus Sebastian Vladescu.

El a adaugat ca nivelul stabilit pentru deficitul public in 2010 reprezinta un nivel care acopera cheltuielile minime, pentru ca Romania sa iasa din 2010 in echilibru macroeconomic si cu stabilitate sociala.

"Este un deficit structural si merge dincolo de orice intentie de a construi. Este facut pentru a trai de pe o zi pe alta", a afirmat Vladescu, in fata parlamentarilor din Comisiile reunite de buget-finante.

Ministrul a mentionat ca bugetul de investitii stabilit pentru acest an este foarte redus "pentru o tara cu 20 de milioane de locuitori".

Bugetul de investitii din 2010 reprezinta 6,5% din PIB, inclusiv fondurile nerambursabile, resursele interne reprezentand 4% din PIB.

"Aici este cea mai mare slabiciune. Avem nevoie de dezvoltare", a spus Vladescu.

Principala dificultate pentru sistemul bugetar este ponderea veniturilor in PIB, mult mai mica decat in celelate state din UE, "Romania fiind un caz extrem de delicat comparativ cu sistemul european si chiar cel global", a subliniat Vladescu.

Cu toate acestea, ministrul a tinut sa dea asigurari ca in 2010 nu vor fi probleme cu plata salariilor si a pensiilor si a precizat ca a doua prioritare bugetara este plata la scadenta a angajamentelor financiare ale Romaniei.

 

3 aspecte și bune practici de avut în vedere atunci când investești la bursă
3 aspecte și bune practici de avut în vedere atunci când investești la bursă
Investițiile la bursă pot fi o modalitate eficientă de a-ți crește veniturile și de a-ți atinge obiectivele financiare pe termen lung, însă este recomandat să ai în vedere câteva...
#buget, #cheltuieli, #deficit, #investitii, #pib, #pondere , #stiri Sebastian Vladescu