Vladescu: Bancile trebuie sa cofinanteze proiectele cu fonduri UE

Vineri, 05 Martie 2010, ora 11:54
1141 citiri
Vladescu: Bancile trebuie sa cofinanteze proiectele cu fonduri UE

Sectorul bancar are o lichiditate ridicata si bancile trebuie sa se orienteze catre acordarea de finantari pentru atragerea de fonduri UE, in conditiile in care MFP nu va mai fi la fel de activ pe piata interna a titlurilor de stat ca in 2009, sustine ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu. 

"Sectorul bancar isi face treaba, incearca sa finanteze, iar astazi este obligat sa finanteze pentru ca nivelul de lichiditate este foarte mare (...)

Astazi sectorul bancar are mai multa lichiditate decat ii trebuie", a declarat Vladescu, vineri, la un seminar organizat de Ziarul Financiar, potrivit Mediafax.

Ministrul a explicat ca bancile vor trebui sa isi orienteze lichiditatile catre finantari pentru atragerea fondurilor europene, mai ales ca Ministerul Finantelor Publice (MFP) va iesi mai mult pe pietele internationale in acest an si se va imprumuta mai putin de pe piata interna.

El a atras, insa, atentia ca bancile cauta clienti pentru acordare de cofinantari si prefinantari pentru atragerea de fonduri europene, insa nu pot sa acorde tuturor clientilor, acestia trebuind sa demonstreze ca sunt eligibili.

"Suntem intr-o discordanta intre nevoia de a finanta si neputinta de a finanta, pentru ca proiectul este nefinantabil", a mai spus Vladescu.

Valoarea titlurilor de stat in lei vandute de catre Finante in 2009 a fost de 64,7 miliarde lei, suma imprumutata fiind de peste cinci ori mai mare fata de valoarea de anul precedent, de 12,5 miliarde lei.

De la inceputul anului, suma atrasa se ridica la aproximativ 8,97 miliarde de lei.

Potrivit programului de emisiune pe luna martie, Finantele ar putea atrage in primul trimestru al anului 12,4 miliarde lei.

Ministerul Finantelor Publice (MFP) va incepe luni, 8 martie, roadshow-ul (tur de prezentare - n.r.) pentru emisiunea de eurobonduri.

Vladescu a declarat in 12 ianuarie ca Romania intentioneaza sa emita eurobonduri in valoare de 1 miliard de euro, iar termenul avut in vedere este primul trimestru. 

#banci, #cofinantare, #fonduri, #ue, #vadescu , #stiri Sebastian Vladescu