Vladescu: Aderarea la zona euro ar trebui amanata

Luni, 02 Mai 2011, ora 12:47
1389 citiri
Vladescu: Aderarea la zona euro ar trebui amanata

Sebastian Vladescu, fostul ministru de finante, crede ca aderarea la zona euro ar trebui amanata si ca nu vom putea indeplini criteriile cerute, mai ales limita de deficit bugetar, pentru ca avem nevoie de finantare pentru proiectele de infrastructura, confrom NewsIn.

"Eu cred ca aderarea la euro trebuie amanata. Nu cred ca in 2015 economia va fi suficient de performanta ca sa fim in zona euro. Nu cred ca vom indeplini criteriile", a declarat Sebastian Vladescu, la un eveniment organizat de postul The Money Channel.

El a precizat ca daca ar fi ministru ar anunta o amanare a calendarului de aderare la zona euro.

De asemenea, fostul ministrul de finante a spus ca Romania nu va indeplini criteriile de convergenta, mai ales in ceea ce priveste inflatia si deficitul bugetar.

"Daca ne incadram vom avea o mare problema cu finantarea proiectelor de infrastructura. In deficitul de 3% din urmatorii ani nu avem suficienti bani ca sa facem infrastructura pe care vrem sa o facem si va presa tot timpul, pentru ca nu mai putem sa taiem cheltuielile sociale, nu mai putem sa taiem cheltuielile salariale. Cheltuielile materiale sunt oricum foarte mici. Nu ai de unde sa scoti 1-2% din PIB ca sa pui la investitii 1,5-2 miliarde pe an", a spus Vladescu.

El a declarat ca intrarea in zona euro are legatura cu o decizie politica de functionare a UE si cu cea de coordonare a politicilor fiscale si bugetare la nivelul UE.

"E foarte frumos ca obiectiv anul 2015, dar e foarte greu de atins acest obiectiv", a adaugat Vladescu..

Romania isi mentine obiectivul de aderare in 2015 la moneda euro, a declarat vineri premierul Boc, care a mai informat ca va conduce un comitet interministerial care sa monitorizeze indeplinirea conditiilor pentru trecerea la moneda europeana.

"Romania isi mentine obiectivul 2015 in privinta aderarii la euro. (...) Nu avem niciun fel de motiv sa renuntam la acest obiectiv, ceea ce facem azi e ca Romania sa fie pregatita sa adere la euro", a declarat vineri seful Executivului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#aderarea la euro, #sebastian vladescu, #proiecte infrastructura, #deficit bugetar , #stiri Sebastian Vladescu