Tranzactiile pe piata spot a Sibex ar putea incepe in trimestrul II din 2009

Luni, 17 Noiembrie 2008, ora 09:06
1211 citiri
Tranzactiile pe piata spot a Sibex ar putea incepe in trimestrul II din 2009

Tranzactiile pe piata la vedere a Sibex ar putea debuta in al doilea trimestru al anului viitor, dupa ce vor fi efectuate unele modificari la platforma comandata de la englezii de la Trayport, a declarat presedintele Bursei din Sibiu, Teodor Ancuta. Totusi, Ancuta nu exclude ca in primul trimestru sa inceapa tranzactionarea titlurilor de stat.


Viitorul sistem de tranzactionare, denumit GlobalVision, este implementat de compania britanica Trayport Ltd, cu care Bursa din Sibiu a semnat un acord initial pentru cinci ani, platforma fiind folosita de nume mari din sistemul financiar precum One Chicago, New Zeeland Stock Exchange, Nord Pool, Merrill Lynch, JP Morgan sau Deutsche Bank.


Platforma GlobalVision va permite efectuarea tranzactiilor cu derivate, actiuni, titluri de stat sau energie, dar si cu certificate de emisie de CO2.


Sebastian Vladescu, consultant pentru infiintarea pietei spot


"Noi l-am luat consultant pe domnul Vladescu pentru constituirea pietei spot", a declarat Teodor Ancuta, ca reactie la zvonurile din piata cu privire la serviciile de consultanta oferite de fostul ministru de Finante.


Sebastian Vladescu a ocupat functia de secretar de stat in Finante in perioada aprilie - octombrie 2007, imediat dupa ce a fost demis din functia de ministru al Finantelor pe care o detinea  din septembrie 2005. Eliberarea sa din functia de ministru a avut loc odata cu eliminarea PD de la guvernare si reorganizarea cabinetului Tariceanu, format din PNL si UDMR.


De asemenea, Vladescu a ocupat si functia de presedinte al comisiei de privatizare a Automobile Craiova si, in prezent, este seful comisiei de selectie a administratorului Fondului Proprietatea.


Debutul pietei la vedere amanat pana in 2009, pentru unele modificari la sistemul GlobalVision


Seful Sibex a explicat ca mai sunt cateva probleme de rezolvat in privinta adaptarii platformei cumparate de la englezii de la Trayport, Bursa lucrand simultan la implementarea aplicatiei pentru clienti si a sistemul de clearing.


Totodata, compania din Marea Britanie mai are de rezolvat unele probleme de natura tehnica pana la sfarsitul lui februarie, intrucat trebuie sa adapteze platforma pentru optiunile de tip american, jucate la Sibiu, deoarece in Marea Britanie sunt tranzactionate optiunile europene.


"In paralel, noi lucram cu o firma canadiana la aplicatia client si la clearing, iar englezii isi fac modificarile in platforma lor. Speram ca aceste modificari sa fie rezolvate in primul trimestru de anul viitor si din al doilea trimestru sa tranzactionam", a spus Ancuta.


Mai mult, Bursa vrea sa ofere gratuit, in prima faza, posibilitatea de tranzactionare pe aceasta platforma si sa plateasca ea catre Trayport taxele de utilizare.


Cu privire la emitentii de pe piata la vederea a Sibex, Teodor Ancuta a mentionat ca sunt zece societati care doresc sa se listeze, dar ca in prezent nu este un moment favorabil pentru oferte publice initiale (IPO), pentru ca este o lipsa de lichiditati in conditiile crizei economice mondiale.


Depozitarul central al Sibex asteapta avizul CNVM


Pentru functionarea unei piete la vedere, Bursa din Sibiu a creat in august un depozitar central, Sibex SA, care va compensa si va deconta tranzactiile cu valori mobiliare.


Depozitarul central Sibex are un capital social de 12 milioane lei si este controlat de Bursa din Sibiu, care detine 58% din capitalul social, restul de 42% reprezentand aportul SIF-urilor si al caselor de brokeraj.


"Etapa urmatoare este cea de autorizare a Depozitarului Central si am depus deja la CNVM actele necesare. Am adunat capitalul social de 3,3 milioane de euro, am depus documentele si mergem in paralel cu procedurile pentru deschiderea pietei spot", a explicat presedintele bursei sibiene.


Potrivit legislatiei Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), capitalul minim al unui depozitar central la infiintare trebuie sa fie echivalentul in lei a 3 milioane de euro.


Pragul de 5%, o piedica pentru polonezii de la Warsaw Stock Exchange


Legislatia actuala a pietei de capital nu permite unui actionar sa detina mai mult de 5% din drepturile de vot la un operator de piata.


"Pe noi ne incurca foarte mult legislativul cu acea limitare de 5% a detinerilor si a voturilor, in primul rand, la un operator de piata, pentru ca altfel ii aveam pe polonezi langa noi si ne era mult mai simplu sa rezolvam totul", a declarat Teodor Ancuta, presedintele Sibex.


Mai mult, el considera ca pragul de 5% nu ar trebui aplicat in cazul Bursei din Sibiu, care a fost de la inceput o institutie privata.


"Vom propune Guvernului sa se modifice legea de reglementare a operatorilor de piata, pentru ca pragul de 5% sa nu mai fie valabil pentru Sibex", a adaugat seful bursei sibiene.


Totodata, Ancuta a precizat ca bursa din Varsovia isi doreste majorarea participatiei detinute la Sibex si, mai mult, dupa infiintarea pietei spot, depozitarele centrale ale celor doua burse se vor conecta, asemeni intermediarilor, pentru ca cei care tranzactioneaza in Varsovia sa poata tranzactiona si la Sibiu.


Bursa din Varsovia controleaza 1,93% din actiunile Sibex. In ultima luna, mai multi actionari ai Bursei din Sibiu au scos la vanzare 4.350 de actiuni, la un pret de 600 lei/unitate.


"La ultima majorare de capital a Sibex, polonezii au subscris doar actiunile aferente drepturilor lor, adica nu au mai venit cu o prima de emisie de 1500 lei, pentru ca gasesc in piata actiuni cu 600 de lei", a mai explicat Ancuta.