Termenul de reducere a deficitului Romaniei sub 3% din PIB ar putea fi extins pana in 2012

Luni, 08 Februarie 2010, ora 17:17
924 citiri
Termenul de reducere a deficitului Romaniei sub 3% din PIB ar putea fi extins pana in 2012

Comisia Europeana (CE) a propus luni extinderea termenului limita pentru ajustarea deficitului bugetar al Romaniei la 3% din produsul intern brut (PIB) pana in 2012, in loc de 2011 cat fusese stabilit initial, dupa ce a conchis ca Romania a luat masuri concrete de corectare a acestuia.

Un prim semnal in privinta acestei decizii a fost dat in 27 ianuarie de reprezentanta Comisiei, Fabienne Ilzkovitz, sefa de unitate in ECFIN, care declara, intr-o conferinta de presa sustinuta la Bucuresti, ca executivul european analizeaza posibilitatea de a permite Romaniei corectia mai lenta a deficitului bugetar sub nivelul de 3% din PIB, respectiv in 2012 in loc de 2011.

Ulterior, pe 28 ianuarie, ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, anunta ca Romania va putea sa-si reduca deficitul bugetar la 3% din PIB pana in 2012, fata de data limita stabilita initial pentru 2011.

Noul termen a fost mentionat si in scrisoarea de intentie a Romaniei catre FMI, pentru aprobarea transelor 3 si 4 din imprumutul extern, fiind deja discutat la ECOFIN.

"In scrisoarea de intentie este trecut termenul 2012", afirma Vladescu.

CE apreciaza ca Romania a redus cheltuielile cu salariile in sectorul public si a diminuat cheltuielile publice pe bunuri si servicii in 2009, conform recomandarii.

Bugetul pe 2010 include, de asemenea, un pachet de masuri privind reducerea cheltuielilor cu aproximativ 2% din PIB si marirea veniturilor cu circa 0,5% din PIB.

In plus, legea responsabilitatii fiscale, care introduce un cadru fiscal obligatoriu pe termen mediu, a fost trimisa in Parlament pentru adoptare. Pe baza acestor actiuni, CE concluzioneaza ca Romania a luat masuri efective asa cum a fost cerut in recomandare si propune Consiliului UE extinderea termenului.

"Romania a facut eforturi serioase pentru a limita deteriorarea deficitului bugetar si pentru a mentine stabilitatea macroeconomica in ultimul an. Inrautatirea situatiei economice de cand au fost facute recomandarile initiale justifica extinderea termenului limita cu un an", a spus comisarul pentru afaceri economice si monetare, Joaquin Almunia, citat in comunicat.

"Dar efortul de consolidare trebuie sa continue - conform conditiilor atasate programului de asistenta financiara multilaterala - pentru a asigura corectarea deficitului pana in 2012", a subliniat Almunia.

#ce, #pib, #deficit, #bugetar , #stiri Sebastian Vladescu