Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Statul si-a tras partea din nebunia imobiliara

Statul si-a tras partea din nebunia imobiliara

O schimbare abila a modului de impozitare a adus statului cistiguri duble din tranzactiile imobiliare. Statul a incasat, in primele cinci luni ale anului, 257,59 milioane de lei din impozitele pe vanzarile de case si terenuri ale persoanelor fizice, dublu fata de aceeasi perioada a anului trecut datorita modificarii sistemului de impozitare a tranzactiilor imobiliare, de la 1 ianuarie 2007.

Potrivit datelor furnizate NewsIn de Ministerul Economiei si Finantelor, bugetul de stat si bugetele locale au incasat 257,59 milioane de lei in 2007 din impozitele pe tranzactiile imobiliare, fata de numai 123,44 milioane de lei, in perioada similara a anului trecut.

Acesta este rezultatul unei schimbari abile a legislatiei fiscale de catre fostul ministru al Finantelor Sebastian Vladescu.

El are insa o alta explicatie. "Cred ca introducerea taxarii inverse in constructii a scos la suprafata o buna parte din piata imobiliara. Apoi, foarte multe cladiri se construiesc pe credite bancare. Si atunci, pentru a accesa imprumuturi cat mai mari, constructorii sunt nevoiti sa declare valorile reale, care sunt apoi impozitate. Si nu trebuie uitat nici boomul imobiliar", ne-a declarat Vladescu.

Doua elemente esentiale au fost modificate in impozitarea tranzactiilor imobiliare in 2007 fata de anul trecut. Unul dintre ele vizeaza taxarea valorii de vanzare a imobilului in locul profitului obtinut in urma vanzarii, respectiv a diferentei dintre valoarea de cumparare si cea de vinzare. Cel de-al doilea vizeaza impozitarea tuturor vanzarilor imobiliare, indiferent de perioada de detinere. In 2006, vanzarea imobilelor detinute peste trei ani era scutita de impozit.

Astfel, in 2006 au platit impozit doar persoanele care si-au instrainat casele dobandite incepand din 2003, iar cota de impozit a fost de 16% pe diferenta dintre valoarea de cumparare si cea de vanzare.

<b>Bloombiz</b>

Continuarea(Sursa: <a href=http://www.cotidianul.ro/index.php?id=11802&art=31126&cHash=61b3eeb96d/ target=_blank>Cotidianul</a>)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 799 ori