Statul se va imprumuta in continuare de la banci

Vineri, 05 Februarie 2010, ora 11:01
994 citiri
Statul se va imprumuta in continuare de la banci

Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea, spune ca statul se va imprumuta in continuare de pe piata interna pentru finantarea deficitului bugetar, acesta fiind unul dintre punctele discutate in cadrul intalnirii avute joi cu ministrul de Finante, Sebastian Vladescu.

Ghetea spune ca in cadrul intalnirii s-au discutat mai multe probleme de interes pentru Romania, printre care relansarea creditarii si accesarea fondurilor europene.

"Nu pot sa spun ca a fost o sedinta in care partile au cerut una celeilalte anumite lucruri. Intr-adevar, noi am intocmit un punctaj de probleme care trebuie sa fie discutate cu Ministerul Finantelor si cu Banca Nationala, probleme care vizeaza in special relansarea creditarii, accesarea fondurilor europene, deci probleme de interes pentru Romania in acest moment", a declarat Ghetea, la Realitatea Fm.

El a mai spus ca statul intentioneaza sa atraga in continuare bani de pe piata interna, insa a precizat ca acest lucru se va face intr-un mod transparent si ca in opinia sa nu reprezinta o problema.

"Dintotdeauna si in toata lumea statul, in anumite momente, atrage bani de pe piata si acesti bani in cele mai multe cazuri exista in piata, fie ca e vorba de piata interna sau de piata externa. Se pune problema care este costul lor. Revenind concret la Romania, faptul ca statul atrage de pe piata niste bani, in opinia mea, nu altereaza absolut deloc interesul bancilor pentru a credita, pentru ca bancile sunt facute pentru a credita si nu pentru a plasa banii in Trezorerie.

Exista anumite acte normative care spun care este intentia Ministerului Finantelor pentru a atrage bani in perioada urmatoare. Ce am inteles eu personal din discursul domnului ministru e ca in perioada urmatoare statul are disponibilitatea de a dialoga cu bancile individual sau la nivel global in cadrul pe care il ofera legislatia actuala adica de atragere de la sistemului bancar a sumelor de care are nevoie si ca aceasta se va face intr-un mod, ca si pana acum, foarte transparent", a mai spus Radu Ghetea.

Intrebat despre ce sume este vorba, acesta a spus nu stie exact, dar ca ele vor fi folosite pentru finantarea deficitului bugetar.

"Sumele care vor fi atrase nu au fost mentionate, e vorba de finantarea deficitului bugetar si aceasta este o probelma pe care o poti aviza, dar nu poti stii niciodata ca la un anumit moment o sa ai nevoie de aceasta suma", a mai spus Radu Gratian Ghetea.

Vești proaste pentru angajații Tarom. Compania intră în reorganizare economică
Vești proaste pentru angajații Tarom. Compania intră în reorganizare economică
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat miercuri, 24 aprilie, la Tulcea, că TAROM va primi până la finele lunii ajutor din partea Comisiei Europene şi apoi va intra într-o...
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că norma juridică privind valoarea reparaţiei şi implicit a despăgubirilor prin asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este este...
#banci, #creditare, #imprumut, #interna, #piata , #stiri Sebastian Vladescu