Somajul tehnic ar putea fi prelungit in 2010

Miercuri, 03 Februarie 2010, ora 12:21
2150 citiri
Somajul tehnic ar putea fi prelungit in 2010

Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a anuntat ca Guvernul va emite vineri o Ordonanta de Urgenta prin care masura somajului tehnic va fi prelungita in anul 2010, incepand cu luna februarie, a declarat miercuri pentru NewsIn presedintele filialei Bucuresti a Cartel Alfa, Mircea Dumitriu.

"Ministrul Finantelor ne-a promis ca Guvernul va adopta vineri Ordonanta de Urgenta pentru a prelungi facilitatile acordate firmelor pentru trimiterea angajatilor in somaj tehnic si ne-a cerut sa intrerupem protestele. Astazi (miercuri, n.r.) este cea de-a opta zi de proteste si acestea vor continua pana cand guvernul va decide prelungirea somajului tehnic", a spus Dumitriu.

Reprezentantul Cartel Alfa a precizat ca Sebastian Vladescu le-a transmis, in discutia purtata la sediul Ministerului Finantelor, ca prelungirea masurii privind somajul tehnic va necesita un efort bugetar de aproape un miliard de lei si va prevede scutirea de la plata contributiilor sociale datorate atat de angajatori, cat si de salariatii care beneficiaza de indemnizatia de minimum 75% din salariul de baza.

Masura ar urma sa se aplice pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului, pentru o perioada de pana la 3 luni.

Aproape 60 de sindicalisti din industria usoara, minerit, mecanici de locomotiva, Tarom si angajati din industria hartiei, afiliati Cartel Alfa, au pichetat miercuri in fata sediului Ministerului Finantelor pentru a cere mentinerea somajului tehnic pe tot parcursul anului 2010.

Premierul Emil Boc a anuntat la sfarsitul saptamanii trecute ca Guvernul va adopta o Ordonanta de Urgenta prin care masura somajului tehnic va fi prelungita in anul 2010, incepand cu luna februarie si a amintit ca angajatorii pot beneficia de un program european prin care pot plati din fonduri UE intre 50 si 75% din salariul unui somer angajat de ei, timp de 6 sau 12 luni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#somaj, #tehnic, #vladescu , #stiri Sebastian Vladescu