Sebastian Vladescu promite reglementarea datoriilor RAFO

Vineri, 17 Februarie 2006, ora 02:00
685 citiri

Directorul executiv al companiei Calder-A International BV, Uri Bider, a declara ca a primit asigurari din partea ministrului Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, privind reglementarea datoriilor RAFO dupa solutionarea diferendului dintre actualul actionar majoritar- Calder-A si fostul proprietar -Balkan Petroleum."Am avut o discutie fructuoasa cu ministrul Finantelor, care ne-a promis ca, dupa ce se va rezolva diferendul dintre noi si BkP, vom gasi o solutie pentru rezolvarea raporturilor noastre cu statul si plata datoriilor RAFO", a spus Uri Bider.

Proprietarul Calder-A a precizat ca se va incheia un acord intre RAFO si autoritati, insa numai dupa ce va fi sigura trecerea actiunilor RAFO de la BkP la Calder-A International BV. BkP a cerut rezilierea contractului incheiat pe 12 iulie 2005 cu firma Calder-A International, prin care compania olandeza cumpara peste 97 la suta din actiunile RAFO, pentru circa 30 milioane de dolari.

"Noi nu suntem de acord cu rezilierea contractului pentru ca vrem sa facem din RAFO o companie profitabila, iar incercarea anularii acestui contract nu este legala pentru ca noi ne-am platit la timp obligatiile asumate in contractul de novatie", a precizat Uri Bider.

Presedintele BkP, Marian Iancu, a cerut rezilierea contractului, sustinand ca daca va fi aprobata de un tribunal prin hotarare definitiva, BkP va restitui banii societatii Calder-A International.

De cealalta parte, reprezentantii Calder-A anunta ca BkP nu mai are dreptul sa rezilieze contractul, pentru ca a incasat deja pretul stabilit pentru vanzarea pachetului majoritar de la RAFO Onesti. De asemenea, reprezentantii firmei mai spun ca BkP nu poate decide unilateral rezilierea contractului de vanzare-cumparare sau renuntarea la contractul de novatie.

Prin contractul de novatie, cumparatorul isi asuma toate obligatiile vechiului proprietar, inclusiv datoriile. O hotarare judecatoreasca arata ca transferul de proprietate la RAFO se poate face doar cu acordul statului, iar statul a fost impotriva intrarii unui nou actionar.

Reprezentantii statului nu au aprobat insa transferul de proprietate dintre cele doua parti pentru ca nu aveau informatii despre Calder, mai precis despre capacitatea acestei firme de a plati datoriile la buget. RAFO a propus sa plateasca esalonat datoriile catre bugetul de stat.

Datoriile RAFO se ridica la 6.000 miliarde ROL, plus alte 3.000 de miliarde reprezentand penalitati, in cazul falimentului statul urmand sa recupereze doar cinci-sase la suta din datorie.

Rafo Onesti a fost preluata in luna iulie 2005 de compania Calder-A International de la Balkan Petroleum, actualul proprietar fiind parte a grupului de companii Vienna Capital Parteners, care cuprinde si compania Expanet Trading Ltd., firma care detine contractul de procesare a titeiului la RAFO. Noul proprietar a inceput un program de investitii de 300 milioane de euro care prevede construirea in urmatorii cinci ani a unei retele proprii de 400 de statii de alimentare.

In cursul anului 2005, Calder-A International a obtinut o cifra de afaceri de 1,5 miliarde dolari.

BLOOMBIZ - PORTALUL TAU DE AFACERI!

Abonati-va la newsletter!