Romania, pondere mai mare a drepturilor de vot in BIRD si IFC

Marti, 27 Aprilie 2010, ora 23:37
1359 citiri
Romania, pondere mai mare a drepturilor de vot in BIRD si IFC

Romania si-a imbunatatit dreptul de vot in cadrul Bancii Internationale pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD) si al Corporatiei Financiare Internationale (IFC), la reuniunea de primavara a Grupului Bancii Mondiale si FMI de la Washington, a anuntat, marti, MFP.

In cadrul BIRD, ponderea drepturilor de vot ale Romaniei in total va creste de la 0,27% la 0,31%, iar in ceea ce priveste IFC, drepturile de vot aferente Romaniei vor creste de la 0,12% la 0,19%. Atat in cadrul BIRD, cat si in cadrul IFC, cresterea drepturilor de vot se realizeaza in cadrul unor procese de crestere selectiva a capitalului.

Consiliul guvernatorilor, din cadrul caruia face parte si ministrul Finantelor Publice Sebastian Vladescu, a decis la Washington cresterea drepturilor de vot ale tarilor in curs de dezvoltare si cu economii in tranzitie cu 3,13% in cadrul BIRD si cu 6,07% in cadrul IFC, acestea ajungand sa detina, ca rezultat al acestui proces, 47,19% si 39,48% din drepturile de vot in cadrul BIRD si respectiv IFC.

Reforma drepturilor de vot are ca principal obiectiv cresterea drepturilor de vot ale tarilor in curs de dezvoltare si cu economii in tranzitie, cu cel putin 3% din totalul drepturilor de vot, asa cum a fost stabilit in cadrul intalnirilor anuale ale Grupului Bancii Mondiale si FMI din octombrie 2009, de la Istanbul.

Procesul de reforma a drepturilor de vot este strans legat si de cel de revizuire a capacitatii financiare a BIRD si IFC, ambele institutii avand nevoie de capital suplimentar pentru atingerea obiectivelor legate de dezvoltare, reforme structurale si reducerea saraciei in cazul BIRD si respectiv de dezvoltare a sectorului privat in cazul IFC.

Statele membre ale BIRD si IFC au agreat astfel o crestere de capital subscris si varsat de 5,1 miliarde dolari pentru BIRD (3,5 miliarde dolari crestere generala de capital si 1,6 miliarde dolari crestere selectiva de capital aferenta reformei drepturilor de vot) si respectiv 200 milioane dolari pentru IFC, prin cresterea selectiva de capital aferenta reformei drepturilor de vot.

Delegatia Romaniei, condusa de ministrul finantelor publice Sebastian Vladescu, a avut intalniri cu managementul FMI, BIRD si IFC unde s-a discutat si programul misiunilor FMI, BM si CE la Bucuresti, in perioada imediat urmatoare.

De pe 27 aprilie si pana pe 7 mai, o misiune a FMI se afla la Bucuresti pentru evaluarea stadiului de indeplinire a conditionalitatilor si masurilor agreate in cadrul programului de asistenta financiara externa incheiat cu Fondul. 

#romania, #sebastian vladescu, #bird, #ifc , #stiri Sebastian Vladescu