Reprezentantii patronatelor acuza coruptia din sistemul proiectelor cu fonduri europene

Marti, 03 Octombrie 2006, ora 18:49
1011 citiri

In cadrul seminarului "Programe de finantare pentru IMM-uri - Fonduri structurale 2007 - 2013 - 30 de miliarde de euro alocate de Uniunea Europeana", organizat de Avangarde Production in parteneriat cu Agentia Nationala a Intreprinderilor Mici si Mijlocii, si desfasurat la Consiliul Judetean Dolj, oamenii de afaceri din Craiova au cerut garantii privind obiectivitatea celor care verifica proiectele depuse pentru finantari, transmite corespondentul AMOS News.Fara a nominaliza, presedintele Patronatului Regional Oltenia si vicepresedinte pe tara, Constantin Mandruleanu, a declarat ca exista persoane in cadrul institutiilor in domeniu care au respins proiecte, pe motive absurde, favorizand persoane sus-puse.

"Avem date certe care demonstreaza acest lucru. Am vorbit chiar si in consiliul judetean despre asta. In ce masura vom avea garantia ca cei care verifica proiectele noastre o fac intr-un mod obiectiv si cine ii verifica pe ei?"

Un raspuns nu foarte satisfacator a venit din partea senatorului PD Marius Marinescu, presedintele organizatiei oamenilor de afaceri PD si vicepresedintele comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea coruptiei si petitii.

Acesta a precizat ca exista o initiativa legislativa ce prevede ca si demnitarii sa fie sanctionati, nu doar administrativ, ca in prezent, in cazul in care incalca legea.

Oricum, pana in iunie anul viitor, cand va incepe avizarea proiectelor depuse, oamenii de afaceri spera ca Executivul sa emita legi clare care sa sanctioneze orice "influentare politica". Pe de alta parte, reprezentantii Biroului Politici si Programe pentru IMM-uri si Cooperatie Craiova au dat asigurari ca sumele ce vor fi alocate pe programe operationale vor ajunge pentru toate lumea. Important este ca Romania sa absoarba toate fondurile alocate.

"Singura nemultumire a mea este ca acest plan este construit mai mult pe date statistice si nu s-au facut consultari la nivel regional. Totusi, este bine ca nu se va mai respinge niciun proiect, ci vor retrimise, daca nu au fost bine intocmite pentru a fi rescrise", a afirmat Roland Toma, coordonator OTIMMC Craiova.

De aceeasi parere sunt si oamenii de afaceri cu experienta in domeniu. Acestia au afirmat ca economia reala este departe de cea aratata in datele statistice dupa care a fost conceput planul de absorbtie a fondurilor structurale.

Caravana Avangarde, ce a debutat in luna septembrie 2006, organizeaza simpozioane in parteneriat cu Agentia Nationala a Intreprinderilor Mici si Mijlocii - oficiile teritoriale si camerele de comert si industrie zonale, in opt orase din tara cu tema "Programe de finantare pentru IMM-uri - Fonduri structurale 2007-2013 - 30 de miliarde de euro alocate de Uniunea Europeana". Craiova, este cel de-al saptelea oras in care a poposit caravana.

Irina ALEXA

Amos News

directNews.ro - Topul blogurilor

Recomandari 4 Octombrie 2006

1. Dependenta de mancare

Un nou studiu, publicat in PNAS, arata ca mancarea poate fi un drog pentru anumiti oameni. Cercetatorii au observat ca dorinta de a manca peste masura a obezilor activeaza in creier aceleasi circuite ca la dependentii de droguri cand se gandesc la acestea (si au nevoie de ele)! "This provides further evidence of the connection between the hippocampus, the emotions, and the desire to eat, and gives us new insight into the mechanisms by which obese people use food to soothe their emotions...

2. "Romanii, o rasa violenta"

"E considerata rasa cea mai violenta, periculoasa, capabila sa ucida pentru un pumn de marunti" Bine ca neamu" care a inventat ideea de Mafia, neamu" care a inventat un Lucky Luciano, un Al Capone sau un John Gotti - si nenumarati altii - ne considera pe noi violenti. Ei, care au imigrat cu toata natia in State, ne numesc pe noi imigranti calndestini. Ei, care s-au ridicat in State cu prostitutie, cu trafic de droguri si cu jocuri de noroc, zic ca noi doar asta stim sa facem.

3. Sexul vinde cel mai bine...

....iar asta o demonstreaza cel mai bine Belle de Jour, care deja a scos a doua carte in UK The Further Adventures of a London Call Girl.... daca va era dor de ea .... Blog-ul ei inceput in 2003, citit zilnic de peste 15 000 de vizitatori, a fost recompensat cu The Guardian Weblog Award, starnind un scandal de proportii in presa britanica, inainte de a fi publicat sub forma de carte si de a fi vandut in peste douazeci si cinci de tari. La noi anul trecut a aparut...

4. Pariurile on-line, in pericol de a fi interzise si in Romania

Dupa ce Congresul SUA a interzis pariurile si jocurile de noroc pe internet, si Romania intentioneaza sa se alinieze acestei tendinte. Ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat in luna august, intr-un interviu pentru EVZ, ca urmatorul domeniu in care vrea sa stranga cureaua, dupa introducerea taxei pe viciu la tigari si alcool, este cel al jocurilor de noroc. La scurt timp dupa aceea, pe site-ul internet al Ministerului Finantelor Publice (MFP) aparut un proiect de lege in acest se...

5. Moartea si renasterea masinii electrice

Daca va plac conspiratiile, musamalizarile, manipularile si masinile electrice cu siguranta v-ar place documentarul film Who killed the electric car? Documentarul pune niste probleme foarte interesante si incearca sa aprinda lumina asupra faptelor care au dus la disparitia EV1, prima masina electrica "serioasa", produsa de gigantul american GM. Documentarul este foarte bine realizat si se ia de toate partiele care ar putea fi banuite ca sunt vinovate de esecul masinii electrice acum...