"Renuntarea la impozitul de 3% pentru microintreprinderi va aduce 200.000 de falimente"

Joi, 14 Ianuarie 2010, ora 16:35
2190 citiri
"Renuntarea la impozitul de 3% pentru microintreprinderi va aduce 200.000 de falimente"

Deputatul PNL Daniel Chitoiu a declarat joi, in Parlament, ca neaplicarea unui impozit de 3% pe venitul microintreprinderilor va duce la circa 200.000 de falimente in acest an si ca impozitul forfetar va fi introdus in aprilie sau mai.

"Daca introducerea impozitului minim a dus la radierea a peste 200.000 de firme in 2009, neaplicarea impozitului de 3% va duce practic la falimentarea unui numar similar de firme in 2010", a spus Chitoiu, deputat PNL si fost sef al ANAF.

El a aratat ca exista posibilitatea ca toate microintreprinderile sa inregistreze pierderi, iar statul sa nu mai incaseze niciun ban. Microintreprinderile vor fi impozitate din acest an la fel ca orice firma, prin aplicarea cotei de 16% pe profit sau a impozitului minim, fara a mai putea opta pentru impozitul de 3% pe venit.

"De la 1 ianuarie a disparut regimul de taxare diferentiat pentru microintreprinderi, adica impozitarea cu 3% a veniturilor, si este introdus impozitul de 16% pe profit sau impozitul minim", a declarat agentiei MEDIAFAX ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu.

Parlamentul a respins, la dezbaterea proiectului de lege privind bugetul din acest an, un amendament al deputatului PNL Daniel Chitoiu de prelungire a optiunii.

Pana sfarsitul anului trecut, microintreprinderile au beneficiat de un regim special de impozitare, care le permitea sa opteze intre plata impozitului pe profit si plata unui impozit pe venit, care a crescut progresiv in ultimii ani pana la 3% din venituri.

Fara prelungirea acestei prevederi si pentru 2010, practic notiunea de microintreprindere dispare din Codul Fiscal. Anul trecut erau inregistrate 280-300.000 de microintreprinderi, societati cu pana la 9 angajati si venituri anuale de cel mult 100.000 de euro. 

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#impozit, #microintreprinderi, #falimente , #stiri Sebastian Vladescu