Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Prima propunere a Romaniei catre CE la taxa de inmatriculare, trimisa in luna martie

Prima propunere a Romaniei catre CE la taxa de inmatriculare, trimisa in luna martie

Ministerul Finantelor va trimite, in prima saptamana din martie, Comisiei Europene, o propunere referitoare la taxa de prima inmatriculare auto, cerintele oficialilor europeni fiind: aplicarea regresiva in functie de vechimea masinii si inmatricularea si a masinilor vandute de catre romani.

"Reprezentantii Ministerului Finantelor au avut vineri, 16 februarie, discutii cu oficiali ai DG TAXUD pe marginea taxei de prima inmatriculare auto. Oficialii romani au reiterat pozitia Guvernului privind necesitatea protejarii mediului inconjurator prin evitarea introducerii in Romania a unui numar important de autovehicule poluante", se arata intr-un comunicat al Ministerului Finantelor remis, luni, agentiei NewsIn.

Ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat, duminica, ca decizia politica a Executivului este de a mentine taxa de prima inmatriculare auto. "Vrem sa gasim solutii impreuna cu oficialii de la Comisia Europeana, dar in conditiile in care vrem sa mentinem taxa pentru a proteja mediul", a afirmat Vladescu.

Conform lui Vladescu, Comisia Europeana nu este impotriva aplicarii taxei, ci reclama faptul ca aplicarea ei produce discriminare intre vanzatorul roman si cel membru al UE.

In privinta unei eventuale declansari a procedurii de infringement din partea CE, Vladescu considera ca isi asuma acest risc, atat timp cat guvernul de la Bucuresti isi atinge scopul, respectiv protejarea mediului.

"Merg la extrem. Negociem si nu ne intelegem si incep procedurile de infringement. Este o procedura normala. Nu dispare Romania. Taxa functioneaza in perioada aceasta. O sa fie o decizie poate anul viitor in toamna. Poate ca vom castiga daca vom respecta cererile lor sau poate ca vom pierde. Dar scopul va fi atins. Taxa va functiona si in Romania nu vor intra un anume numar de masini poluante. Guvernul si-a stabilit scopul si este gata sa se confrunte cu Comisia si daca la sfarsit fie ca pierde fie ca va castiga masura impusa isi va fi atins scopul. Mie asta mi se pare activitate guvernamentala coerenta", a spus Vladescu.

Comisia Europeana considera ca taxa de prima inmatriculare, intrata in vigoare la 1 ianuarie 2007, contravine jurisprudentei Curtii Europene si Tratatului de aderare a Romaniei la UE. CE contesta modul de calcul al taxei si incalcarea principiului nediscriminarii intre cetatenii UE. Astfel, din cauza sistemului de calcul, nivelul taxei pentru masinile vechi depaseste valoarea reziduala a masinilor, iar masinile second hand vandute de cetatenii romani nu sunt taxate la vanzare asa cum se intampla cu cele vandute de alti cetateni UE.

Taxa de prima inmatriculare, in vigoare de la 1 ianuarie 2007, se calculeaza in functie de trei variabile: vechimea masinii, tipul de catalizator (euro) si capacitatea cilindrica a masinii. Nivelul taxei porneste de la 68 de euro, pentru autovehiculele noi, foarte mici, cu o capacitate cilindrica de 600 cmc, dotate cu euro 4 si ajunge pana la 8.586 euro pentru autoturismele mai vechi de sase ani, fara euro si cu o capacitate cilindrica de peste 3.000 cmc.

Importanta acestor masini tine de faptul ca, fara ele, strazile tarilor mai sarace ar continua sa fie populate de masini vechi si poluante din Occident, sau ar fi pline de automobile fabricate local, in linii de asamblare vechi de cateva decenii, precizeaza o analiza just-auto din octombrie 2006.

Masinile cu design modern si preturi acceptabile - in general sub 10.000 de euro - pot crea volume mari de vanzari, si totodata pot contribui la inlocuirea automobilelor vechi, care incet incet devin neatractive in comparatie cu cele noi, conform aceleiasi analize a just-auto

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 927 ori