Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Prima Casa: Fondul de Garantare nu mai primeste dosare de la 1 ianuarie

Prima Casa: Fondul de Garantare nu mai primeste dosare de la 1 ianuarie

Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM a informat bancile ca nu mai primeste dosare pentru "Prima Casa" dupa 1 ianuarie, in lipsa aprobarii unui act de catre Guvern, care sa fixeze noul cadru legal pentru program, a declarat pentru NewsIn presedintele fondului, Aurel Saramet.

"Nu am primit pana acum nicio instiintare de la Guvern, referitor la modificarea programului si la noul cadru al acestuia pentru 2010.

In lipsa unui astfel de act, am informat bancile ca nu mai primim noi dosare de credite de la 1 ianuarie 2010.


Noi am lucrat la Hotararea de Guvern cu ministrul finantelor, am trimis si o scrisoare la Finante, insa actul trebuie aprobat de Executiv", a spus Saramet.


Totodata, el a aratat ca plafonul de un miliard euro pentru programul "Prima Casa", aprobat initial pentru 2009, trebuie realocat astfel incat sa poata fi folosit si in 2010.


In prezent, FNGCIMM a dat garantii in valoare de circa 480 milioane euro pentru creditele acordate prin "Prima Casa", restul de 520 milioane euro din plafon ramanand astfel neutilizate inca.


"In total, am primit circa 11.500 de cereri pentru credit pana in prezent.


Numarul acestora a variat, au existat zile in care am primit 110, dar si zile in care am primit cate 180 de cereri.


In total, am utilizat aproximativ 480 milioane euro din plafonul aprobat", a spus presedintele Fondului.


Noul ministru al finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat saptamana trecuta ca programul "Prima Casa" ar putea fi modificat pentru a sustine nu numai sectorul imobiliar, ci si pe cel al constructiilor, insa autoritatile romane ar trebui sa discute o astfel de modificare si cu Fondul Monetar International si CE.


"Programul Prima Casa ar putea fi modificat, in conditiile in care are o sustinere strict pentru piata imobiliara, si ar putea sustine si sectorul constructiilor.


Astfel de programe exista in Europa si cred ca-l putem modifica (pe cel din Romania, n.r.).


Avem un plafon neutilizat si-l putem folosi pentru a incuraja mai ales constructia de locuinte", a spus el. Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 2132 ori
Citeste mai multe desprecasa de dosare fondul garantare prima