Poate noul Guvern sa redea increderea actionarilor minoritari in Fondul Proprietatea?

Vineri, 05 Decembrie 2008, ora 18:06
2871 citiri
Poate noul Guvern sa redea increderea actionarilor minoritari in Fondul Proprietatea?

Orice schimbare a parlamentului si guvernului unui stat ar trebui sa creeze un moment de optimism in randul cetatenilor, mai ales pentru cei care asteapta ceva mai mult de la politicile fiscale si monetare, de la programele de dezvoltare economica si de la strategiile generale ale acestor institutii.

Insa, daca la nivel global exista o influenta majora asupra tuturor statelor, datorita unei recesiuni economice destul de grave, deja declarate inclusiv la nivelul Zonei euro, atunci optimismul se poate transforma intr-un pesimism general.


Pe de alta parte, in aceste conditii destul de critice, cand prognozele pentru anul 2009 indica o reducere substantiala a ritmului de crestere economica din Romania (de la cca. 8% la minim 0,3-3,6%) si deci un buget mult mai mic, multi candidati politici, care au vizat un mandat in Parlament, nu au mai putut sa-si difuzeze promisiunile cu marirea salariilor si pensiilor, ceea ce a usurat mai mult sarcina alegatorilor destul de slab reprezentati, dar va ingreuna pe cea a viitoarelor autoritati ale statului.


Astfel, pe o asemenea saracie generala, ma gandesc ca, o "vaca" asa de buna de muls cum este Fondul Proprietatea nu cred ca va scapa usor din curtea Guvernului, care va fi sigur cu ceva procente mai saraca decat anii trecuti, mai ales daca noii "responsabili" vor dori sa guste si ei din aceste "bunatati" bine pazite. Asa ca despre listarea FP vom mai auzi la anul … si la multi ani.  


Specialistul, obstructionistul si afaceristul Vladescu

Recent, marele specialist Sebastian Vladescu, interesat sa se agate cat mai mult de Fondul Proprietatea, in calitate de presedinte al Comisiei de licitatie, a mai dat o lovitura de "gratie" actionarilor minoritari, declarand : "Vom publica anuntul cel tarziu miercuri, joi, saptamana viitoare, in functie si de spatiul publicitar pe care-l obtinem de la Financial Times. In acele zile publicatia are si un supliment privind fondurile de investitii. In aceste conditii, castigatorul va fi anuntat la finele lunii februarie a anului viitor".


Pentru a intelege de ce un asemenea  "asa zis specialist" se comporta cu actionarii minoritari ai FP ca la usa propriului cort, ar trebui amintit ca el este prieten bun cu Calin Popescu Tariceanu inca din anul 1997 cand cel din urma a fost ministru la Ministerul Industriilor si Comertului, iar Vladescu a fost secretar de stat.

Ulterior acestia au facut afaceri impreuna la firma Leader High-Tech si Antrepriza de lucrari publice si industriale. Mai trebuie spus ca tot Sebastian Vladescu si-a construit averea de peste 2 mil. euro in perioada 1990-2007 pornind din 1990 de la bisnitarii marunte pe segmentul micului comert, ca orice profitor al acelor vremuri (dupa spusele proprii).

Totusi cea mai mare parte din presupusa avere rezulta din declaratiile de avere ale functiilor detinute in special dupa 2005 si mai ales pe baza castigurilor obtinute la foarte multe firme pe unde s-a perindat, inainte si dupa acest an. Pai, la un asemenea rang, nu avem ce-i reprosa magnatului Vladescu, iar dispretul lui fata de minoritari provine si de la perioada cand si el a fost bisnitar marunt (imi aduc aminte de proverbul cu omul care scuipa pe unde a fost).  


Este evident ca, amanarea listarii si mentinerea tranzactionarii actiunilor FP pe o piata libera lipsita total de transparenta, de posibilitatea de a avea cat mai multe oferte disponibile, de a profita de o miscare favorabila cresterii pretului concomitent cu cresterea pietei si mai ales de a cunoaste din timp care este tendinta, dar si interesul marilor investitori pentru acest gen de actiuni, nu poate fi decat in defavoarea actionarilor minoritari si mai mult in favoarea rechinilor politici, a tagmei din care Sebastian Vladescu face parte si careia incearca sa-i ofere ce este mai bun pe piata.

M-as mira sa nu fi "SUPT" si el de la aceasta "VACA" numita impropriu Fondul Proprietatea si care mai degraba i s-ar potrivi Fondul Omului Politic.  


In aceasta situatie subliniez pentru a nu stiu cata oara faptul ca, cel care se opune tot mai mult ca FP sa fie cel mai puternic de pe bursa romaneasca, iar aceasta sa devina la randul ei una matura este statul roman, reprezentat prin sefii MEF si sprijiniti de un Consiliu de supravheghere total aservit acestuia.


Actionari minoritarii nu renunta sa-si ceara drepturile

De aceea nici nu ma mai mira de ce la Adunarea Generala a Actionarilor din august 2008 managerii au fost obligati de catre actionarii minoritari sa modifice ordinea de zi si sa adauge un punct foarte prioritar, aflat permanent in atentia acestora si anume discutarea unui calendar al procedurii de listare a actiunilor FP la BVB, iar in final nu s-a hotarat nimic pentru un termen limita.

Oare, in aceste conditii nu este evidenta aceasta indiferenta a conducerii MEF la care, iata se alatura sub anumite forme si FP, prin conducerea sa DUALA?


Mi-as permite sa-i adresez o intrebare doamnei Daniela Lulache, actualul director general al Fondului, care a declarat in acest an: "Important este ca aceasta listare sa aduca valoare. Ca atare, daca piata este in scadere, daca mediul nu este favorabil, acum imi este greu sa imi imaginez o masura a autoritatilor, care sa schimbe conditiile pietei, astfel incat aceasta listare sa aduca valoare actionarilor".


Si anume :


"Daca ati fi actionar la FP si singura posibilitate de a va plati o operatie urgenta, tot mereu amanata, costisitoare si vitala este sa va vindeti toate actiunile la 50-60% din valoarea lor, cum ati reactiona daca nu puteti s-o valorificati de atata timp".

 

As mai completa cu ceva: "daca, Doamne fereste, cel in cauza moare, ce sfat le-ati da rudelor indurerate ale acestuia, care vor sa dea in judecata FP pentru ca nu i-a oferit rudei lor posibilitatea de a-si valorifica corect actiunile si de a-si salva viata si care a avut prea multa incredere in aceasta varianta de despagubire, dar si in promisiunile atator "specialisti" prezentate pe parcurs.


Vreau sa adaug ca acest scenariu are si realismul lui si nu este deloc singular. Ceea ce frapeaza insa este nonsalanta si indolenta cu care trateaza cei de la Guvern, MEF si FP aceste situatii mai putin fericite.


Stiu ca pentru cineva, care nu are deloc grija zilei de maine, asa cum este situatia multor actionari marunti ai fondului, este foarte greu sa raspunzi obiectiv si sa gandesti ca ei. Probabil ca raspunsul va fi unul diplomatic si ca pentru managerul FP toti actionarii conteaza si in acest caz numai o listare de succes va satisface asteptarile acestora. Ceea ce nu inteleg este de ce se tot bate moneda pe lipsa de educatie a actionarului minoritar cand la un asemenea fond unic, cum este FP prin specificitatea constituirii lui, nu este cazul, cel putin deocamdata.    


Pe ce se bate seful Comisiei Vladescu si colegii de breasla ai acestuia

Daca totusi vorbim de valoarea actiunilor FP va trebui sa prezentam niste date istorice:


Pe data de 9 martie 2006 primii 7 actionari ai FP au intrat in posesia actiunilor care le au la FOND in cadrul unei ceremonii oficiate de catre acelasi premier Calin Popescu Tariceanu. Valoarea totala a certificatelor oferite era de 8,7 mil lei, ceea ce reprezenta doar  0,0006% din capitalul social stabilit la 14,204 mld lei.


Cu toata pompa si lauda oficialilor de atunci acestia au uitat sa precizeze ca primii actionari erau deja captivi in FOND, adica nu aveau cadrul legal pentru valorificarea actiunilor primite si ca trebuiau sa mai astepte inca 2 ani pana a avea o posibilitate, asa zis legala, pentru lichidizarea actiunilor, insa de aceasta data ei vor fi la dispozitia cumparatorilor speculatori verosi, care nu le vor oferi decat 0,6 lei/actiune, in cel mai bun caz sau mai rau 0,2-0,3 lei/actiune, adica pentru o pierdere de 40-80% din valoarea despagubirii.


Pana si presedintele FP de atunci, Nicolae Ivan, mintea cu mare fanfaronada spunand in fata tuturor :

"Emiterea primelor actiuni ale Fondului Proprietatea si inmanarea lor proprietarilor este cu siguranta un moment deosebit pentru mine si intreaga echipa pe care o conduc. Reprezinta o concretizare a eforturilor noastre de pana acum, o dovada in plus ca FP este operational."


Chiar Calin Popescu Tariceanu a recunoscut mai tarziu ca pentru a deveni operational, FONDUL are nevoie de modificari in Legea 247/2004, insa deja o mare parte din primii si urmatorii actionari au fost obligati datorita nevoilor personale sa-si vanda actiunile mult sub valoarea nominala. Asa ca de unde atata minciuna si fanfaronada acceptata de marile oficialitati de atunci (vezi articolul de pe site-ul FP din data de 9 martie 2006).


Date financiar-statistice ale FP

Din ultimele date prezentate de catre Depozitarul Central, structura actionariatului FP, pe total si categorii este:  Total 2025 cu 14,240 mld. lei, din care : A) 23 persoane juridice cu 79,28%, adica 11,3 mld. lei (MEF cu 74,7% / 21 cu detineri sub 1%, adica 1,80% si 0,257 mld. lei  si 1 cu detineri peste 1% - adica 2,77% si 0,394 mld. lei si B) 2002 persoane fizice cu 2,95 mld. lei (1999 sub 1%, adica pentru 11,37% si 1,619 mld. lei si 3 peste 1% pentru 9,34% cu 1,330 mld. lei).


O evolutie a activelor totale, cifrei de afaceri si profiturilor obtinute pe ultimii 2 ani si la Q2, respective Q3/2008 este prezentata in tabelul de mai jos:


VEZI TABELUL


O prima evaluare a activelor a fost stabilita de evaluatorul Finevex pentru anul 2007 cand valoarea a fost de 13.273.849.683 lei, cu o diferenta de 615 mil. lei, care a fost recuperata in final cu greu de la MEF.


Mai trebuie spus ca salariile angajatilor la 31 dec 2006/2007 a fost : 7 membrii Consiliul de Supraveghere  410/859 mil lei; 6, respetciv 5 directori : 415/763 mil. lei si 7 salariati 373/403 mil. lei. Incepand cu 19 mai 2008 directorii Directoratului nu mai sunt salariatii FP.


Din situatiile financiare realizate de firma Deloitte Audit SRL pentru anul 2007 rezulta cativa indicatori de performanta 2006/2007: cifra de afaceri a crescut de 5 ori - rentabilitatea capitalului angajat 0,44/2,20% si viteza de rotatie active totale (cifra afacere/active totale): 0,005/0,028. Profitul net a crescut de 4,3 ori, iar . dividendul brut pentru repartizare de 2,5 ori. Nu in ultimul rand vom spune ca FP are depozite bancare, in echivalent lei, in cuantum de 852 mil. lei. Alte date pot fi gasite pe site-ul FP.


Ce rezulta : ca avem un fond financiar de calibru nu numai la nivel intern ci la nivel UE insa, dupa cum se comporta autoritatile statului este evident ca acestea nu doresc sa imparta cu altii beneficiile obtinute si care in fond li s-ar cuveni despagubitilor aflati in plus la mana autoritatilor locale, poate mai avide decat altadata. Este greu de acceptat pentru reprezentantii MEF, dar si al Guvernului Romaniei ca din actionar majoritar cu 74,7% la calitatea unui actionar minoritar ce va detine cac. 32% din FOND.


Asa ca pentru statul roman, este mai convenabil ca o actiune sa se vanda la negru la 0,2 sau 0,3 lei, cu mult sub valoarea nominala sau pe o piata reglementata unde oportunitati pot fi destule si mai mult ca sigur ca valoarea de piata ar fi peste 0,6 lei avand in vedere atractivitatea acesteia. Daca avem in vedere numai discountul mediu al BVB de 80% atunci pretul de piata al actiunii FP ar putea fi 0,8 lei.


Domnule Vladescu, mai  lasa-ne !  ADIO

Domnule Vladescu, sa nu incercam sa aburim actionarul mic investitor, care nu este deloc needucat asa cum spun unii apropiati dvs. si sa urgentam listarea unui FOND asupra caruia foarte multe fonduri de investitii straine au ochii atintiti mai demult, dar mai ales acum.

Nu credeti ca privatizarea marilor societati de stat trebuie facuta cat mai urgent si mai ales pe piata de capital deoarece numai asa bugetul Romaniei (in mare suferinta acum) ar putea asigura fondurile necesare pentru mentinerea unui ritm de dezvoltare al economiei ce ar permite si romanului de rand, nu numai clasei bogatasilor, sa se bucure de un nivel de trai la care are dreptul ca cetatean european (salariul minim in Romania este 132 euro/luna, iar media din UE este de 400 euro/luna. Conditia este ca acesta sa fie de 60% din salariul mediu, care la noi este de 575 euro - estimat de CNP pentru 2013, fata de cel de acum de 285 euro).  

Nu credeti ca absenta unei categorii de mijloc a pietei de capital vi se datoreaza in primul dvs., care ati blocat de atatea ori dezvoltarea pietei de capital autohtone prin diferite mijloace neprofesioniste. Parerea mea este sa lasati glumele cu selectarea administratorului FP pana in luna februarie. Totodata mai lasati si locul care-l ocupati imoral unei persoane care gandeste democractic si nu oligarhic. Timpul dvs. la FP a expirat de mult, nu credeti ? ADIO, Vladescule !