Plafonul pentru returnarea imediata a TVA a crescut la 10.000 de lei lunar

Duminica, 28 Februarie 2010, ora 23:47
3333 citiri
Plafonul pentru returnarea imediata a TVA a crescut la 10.000 de lei lunar

Ministrul de Finante, Sebastian Vladescu, a anuntat ca emis un ordin prin care plafonul pentru returnarea imediata a TVA a crescut la 10.000 de lei lunar, iar facilitati similare au fost acordate si micilor exportatori.

Sebastian Vladescu a precizat ca principalele critici ale mediului de afaceri fata de minister au vizat modalitatea greoaie de returnare a TVA. Ministrul a aratat ca, in luna ianuarie, gradul de restituire a TVA a fost dublu fata de luna ianuarie a anului 2009, insa a recunoscut ca este necesara rambursarea mai operativa a taxei pe valoarea adaugata.

"Marim numarul beneficiarilor de restituire fara control, restituirile urmand a se face pe analiza de risc si numai pentur cei care au iesit din zona respectarii legalitatii fiscale sau alte probleme fiscale sa fie controlati.

Pe scurt, este vorba de trei masuri: celor cu deconturi mici am dus limita de restituire automata la 10.000 de lei lunar. Controlul urmeaza sa se faca in urmatorii doi ani pe baza de analiza de risc", a spus duminica Vladescu despre prevederile ordinului pe care l-a semnat vineri si care intra in aplicare de luni, 1 martie.

Totodata, si o parte din exportatori vor beneficia de restituirea automata a TVA. Este vorba de IMM din acest domeniu.

"Micii exportatori intra in zona restituirii automate cu conditia ca 75% din cifra de afaceri sa provina din export si sa fie echivalentul in lei a unui milion de euro", a spus Vladescu, in cadrul unei videoconferinte cu prefectii a premierului Emil Boc.

Facilitatea presupune si unele restrictii, cum ar fi respectarea obligatiilor fiscale de catre firmele solicitante. De asemenea, nu beneficiaza de restituire automata exportatorii de legume si fructe, lemn neprelucrat, materiale de constructii, carne si produse din carne.

In al treilea rand, ministerul de resort introduce SIN (standardul individual negativ). "Este o notiune care, desi pare complicata, va simplifica viata multor contribuabili.

Este vorba de ceea ce se numeste standardul individual negativ-SIN, prin care calculam pentru fiecare contribuabil o zona de risc prin care va primi restituriea de TVA automat fara sa fie nevoie de control, controlul urmand sa se efectueze ulterior pe baza de analiza de risc.

Pana pe data de 5 mai, august si noiembrie fiecare contribuabil va fi incadrat un SIN pe baza caruia va primi TVA inapoi", a spus Vladescu.

#returnare, #tva, #plafon, #vladescu , #stiri Sebastian Vladescu