MFP ar putea limita la 0,5% nivelul contributiilor virate in 2010 la pilonul II

Vineri, 14 Mai 2010, ora 14:11
1301 citiri
MFP ar putea limita la 0,5% nivelul contributiilor virate in 2010 la pilonul II

Ministerul Finantelor Publice (MFP) vrea sa sisteze de la 1 iunie virarea a 2% din venitul brut al salariatilor catre sistemul de pensii private obligatori (pilon II), urmand sa se ajunga la un nivel al contributiei de doar 0,5% in acest an, au declarat pentru NewsIn surse sindicale.

"Ministrul Sebastian Vladescu ne-a informat ca intentioneaza sa suspende transferul a 2 puncte procentuale catre pilonul II de pensii incepand cu 1 iunie, economiile urmand a se ridica la peste 3 miliarde lei in acest an", au precizat reprezentantii sindicatelor care au participat vineri la negocierile cu ministrul Finantelor.

Astfel, fondurile private de pensii ar urma sa incaseze in cea de-a doua parte a anului doar 0,5% din salariul brut al participantilor, fata de 2,5% cat era prevazut sa fie transferat in acest an.

Potrivit sindicatelor, ministrul de finante, Sebastian Vladescu, le-a spus reprezentantilor sindicali ca, in cazul in care se va lua aceasta masura, nu va mai fi nevoie de diminuarea pensiei minime de la 350 lei la 300 lei. Reprezentantii sindicatelor au explicat ca diminuarea contributiei catre pilonul II de pensii la 0,5% reprezinta un surplus la bugetul public de pensii de 3,24 miliarde lei in conditiile in care lunar, cele 0,5 puncte procentuale reprezinta 135 milioane lei.

Guvernul a inghetat pentru anul trecut la 2% contributia la pensiile private obligatorii, intarziind schema de majorare treptata a contributiilor inca din al doilea an de la lansarea sistemului.

Pentru 2010, statul a decis in cele din urma sa majoreze contributia la pilonul II la 2,5%.

In programul initial pe care se bazau investitorii la lansarea pilonului II de pensii in Romania, nivelul cotributiei la pensiile private obligatorii urma sa se majoreze cu 0,5 puncte procentuale in fiecare an, incepand din 2009, pana ce va ajunge la 6% din salariul brut al participantilor intr-un interval de opt ani. 

#pensii private contributii fonduri , #stiri Sebastian Vladescu