Sindicatul National al Functionarilor Publici (SNFP) cere demisia ministrului de Finante, Sebastian Vladescu, acuzandu-l pe acesta dar si pe premierul Emil Boc ca au omis intentionat, la bilantul ANAF, sa vorbeasca despre problemele reale, aruncand vina asupra functionarilor publici.
SNFP, reprezentand comisarii Garzii Financiare si functionarii publici din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), critica pozitia ministrului de Finante, Sebastian Vladescu si a premierului Emil Boc, de la bilantul ANAF pe anul 2009, precizand ca acestia au evitat intentionat sa vorbeasca despre lipsurile reale din sistem, precizeaza Mediafax.
"Probleme precum lipsa sistemului informatic unic integrat al contribuabililor, a personalului specializat in combaterea fenomenului evazionist, a finantarii pregatirii profesionale continue a functionarilor, si lipsa protectiei juridice a functionarilor ce desfasoara activitati specifice, care sa asigure obiectivitatea aplicarii legii, toate instrumente de lupta impotriva evaziunii fiscale si de impunere a disciplinei economico-financiare, au fost omise de catre mai marii administratiei, intentionat, pentru a-si crea capital de imagine si pentru a arunca pe umerii functionarilor publici neputinta guvernantilor", se arata in comunicatul SNFP remis, joi, MEDIAFAX.
Sindicalistii critica si decizia Executivului de a politiza institutiile de control, inclusic Garda Financiara si ANAF, considerand ca este "un gest politic iresponsabil" care subordoneaza interesul public interesului de partid, iar aceasta masura a avut o influenta negativa asupra aplicarii legii in combaterea evaziunii fiscale.
SNFP da o replica si afirmatiei "Nu puteti respecta legea, plecati acasa si vin altii", rostite la bilantul ANAF, transmitand reprezentantilor Executivului sa plece ei si sa vina altii, daca nu pot finanta institutiile publice de control si daca nu pot apara functionarii, care, "cu mijloace empirice, lupta impotriva unui fenomen atat de amplu punandu-si in pericol atat persoana cat si familia".
Ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, s-a declarat nemultumit de lupta impotriva evaziunii fiscale, criticand inspectorii ANAF, carora le cere actiuni foarte dure pentru a rezolva aceasta problema "majora" a Romaniei.
"Evaziunea fiscala constituie o problema majora a Romaniei si nu pot sa multumesc nimanui (...) Cea mai buna lege, cele mai bune norme sunt absolut caduce. Daca dumneavoastra nu va faceti treaba, si mesajul meu este sa va faceti treaba (...) Vreau sa fiti foarte activi, sa iesiti din birouri, sa-i lasati in pace pe contribuabilii care platesc si sa va ocupati de evaziune. Iesiti din birouri si aflati ce se intampla in judetele si orasele dummneavoastra. Nu e bine ce se intampla, avem nevoie de o actiune foarte dura, foarte solida", a spus Vladescu, marti, la prezentarea raportului anual al ANAF.
El a tinut sa multumeasca contribuabilior care si-au platit obligatiile si primului ministru, Emil Boc, prezent la eveniment, pentru sustinerea sa, dar a afirmat ca nu-si poate multumi lui personal, presedintelui ANAF, Sorin Blejnar, si angajatilor ANAF pana cand nu vede masuri de limitare a evaziunii.
Premierul Emil Boc i-a asigurat pe inspectorii ANAF ca nu vor suferi "prejudicii" daca vor aplica firmelor verificate un tratament egal, indiferent de eventuale presiuni in favoarea acestora, si i-a atentionat ca singurul lor stapan trebuie sa fie legea, "chiar daca acasa poate sotia este stapanul".
"Singurul vostru stapan trebuie sa fie legea. Nu aveti un alt stapan mai important din punct de vedere profesional - poate acasa este sotia - decat legea, fratilor. Nu avem in Romania imunitate fiscala si nu este vreme sa lucram cu manusi, cu masuri de catifea. Nu puteti respecta legea, plecati acasa si vin altii", a spus Boc inspectorilor fiscali, in discursul sustinut marti, cu ocazia prezentarii raportului de activitate pe 2009 al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).
El a cerut conducerii si inspectorilor ANAF sa incurajeze oamenii de afaceri care isi achita impozitele prin sanctionarea celor care lucreaza ilegal, astfel incat sa fie evitata scaderea increderii in sistem.