Fondul Proprietatea va deveni functional in prima partea a anuluit viitor

Vineri, 02 Februarie 2007, ora 02:05
885 citiri

Fondul Proprietatea va deveni functional in prima partea a anului, a declarat joi, intr-o conferinta de presa, ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu.

Acesta a explicat ca MFP, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, Ministerul Economiei si Comertului si alte ministere care au in subordine companii din portofoliul Fondului Proprietatea analizeaza legislatia specifica acestei noi institutii, care initial a avut unele imperfectiuni, cadrul legislativ urmand a fi definitivat in februarie - martie.

Dupa ce Fondul Proprietatea va incepe sa functioneze, listarea sa la bursa va fi unul dintre obiective, a mai spus ministrul finantelor.

Fondul Proprietatea este o societate comerciala pe actiuni, o 'societate de investitii de tip inchis', ce are un numar de actiuni limitat la valoarea estimata a despagubirilor ce vor fi acordate. Aceste actiuni vor fi rascumparabile, in baza prevederilor generale ale Legii 31/1990 privind societatile comerciale.

Dreptul de a detine participatii la Fondul Proprietatea apartine tuturor persoanelor fizice carora li s-au acordat, ori li se vor acorda despagubiri prin echivalent, in baza unor legi speciale de retrocedare.

Conform dispozitiilor statutare, Fondul Proprietatea este infiintat pentru o durata de 10 ani, cu posibilitatea prelungirii, conform dispozitiilor legale aplicabile societatilor comerciale.

Capitalul social al Fondului Proprietatea era, la data infiintarii acestuia, de peste 14,240 miliarde RON si este constituit, in principal, ca urmare a aportului unor pachete de actiuni detinute in portofoliul autoritatilor publice, emise de societati comerciale de nationalitate romana.

Capitalul social initial urmeaza a fi majorat cu sumele rezultate din incasarea anumitor creante, recuperarea anumitor drepturi ale Romaniei, care decurg din acorduri de comert si cooperare internationala activitatea de instrainare a unor participatii ale statului detinute la o serie societati comerciale.

Valoarea nominala a unei actiuni emise de Fondul Proprietatea este de un RON, iar actionarul initial unic al Fondului Proprietatea este statul roman.

Actiunile emise de Fondul Proprietatea vor fi transferate, cu titlu gratuit, detinatorilor de titluri de despagubire emise la data constituirii Fondului, dobanditorilor ulteriori ai acestora sau persoanelor despagubite, prin decizii emise ulterior infiintarii Fondului Proprietatea. Numarul actiunilor transferate va fi stabilit prin raportare la valoarea titlurilor de despagubire detinute.

Actiunile Fondului Proprietatea pot fi tranzactionate de catre titularii acestora, in mod liber, pe pietele reglementate. In acest scop, Fondul Proprietatea va initia procedura legala pentru admiterea actiunilor la tranzactionare pe piata operata de Bursa de Valori Bucuresti. Prin valorificarea actiunilor - fie prin vanzarea acestora, fie prin obtinerea de dividende anuale rezultate din activitatea desfasurata de Fondul Proprietatea - se va realiza despagubirea efectiva a fostilor proprietari ai imobilelor nationalizate, care nu au putut fi restituite in natura.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)