Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Firmele din zone defavorizate trebuie sa declare pana joi ajutoarele de stat primite in 2003-2006

Firmele din zone defavorizate trebuie sa declare pana joi ajutoarele de stat primite in 2003-2006

Companiile care isi desfasoara activitatea in zonele defavorizate si au beneficiat de ajutor de stat sub forma scutirii de la plata impozitului pe profit trebuie sa depuna, pana joi, la administratiile financiare, o declaratie privind valoarea faciliatilor in perioada ianuarie 2003-decembrie 2006. Ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, a emis la 24 ianuarie 2007 un ordin privind obligatia depunerii acestei declaratii, conform cerintelor Uniunii Europene.

Romania trebuie sa transmita Comisiei Europene, in termen de doua luni de la data aderarii, informatii privind ajutoarele de stat acordate companiilor care opereaza in zonele defavorizate, avand in vedere obligatiile asumate in Tratatul de aderare.

Declaratia privind ajutoarele de stat primite in perioada ianuarie 2003 - decembrie 2006 va fi depusa la directiile generale ale finantelor publice judetene sau la Directia generala de administrare a marilor contribuabili si va fi centralizata de compartimentele teritoriale specializate pe activitati de ajutor de stat, practici neloiale si preturi reglementate, se mentioneaza in ordinul ministrului Finantelor.

Situatiile centralizate pentru fiecare judet vor fi transmise, pana la 6 februarie, Directiei generale de ajutor de stat, practici neloiale si preturi reglementate, din cadrul Ministerului.

Activitatile desfasurate de agentii economici in zonele defavorizate sunt in principal din sectorul industriei prelucratoare, confectii textile, fabricarea produselor de patiserie, constructii metalice, lucrari de constructii si instalatii, comert.

Potrivit Codului Fiscal, in cazul persoanelor juridice care au obtinut, inainte de 1 iulie 2003, certificatul permanent de investitor in zona defavorizata, scutirea de impozit pe profitul aferent investitiilor noi se aplica in continuare pe perioada existentei zonei defavorizate.

Investitiile noi sunt reprezentate de mijloacele fixe amortizabile create sau achizitionate de la terte parti, utilizate efectiv in activitatea proprie, desfasurata in domeniile de interes economic, iar scutirea de la plata impozitului pe profit opereaza pe toata durata existentei zonei defavorizate.

Consiliul Concurentei a anuntat la jumatatea lunii noiembrie a anului trecut ca valoarea ajutorului de stat destinat companiilor care vor continua sa investeasca in zonele defavorizate, dupa anul 2007, este de circa 800 milioane de lei.

Companiile au beneficiat, in perioada 2003 - iunie 2006, de ajutoare de stat, sub forma scutirii la plata impozitului pe profit, de 208,8 milioane lei, si de fonduri nerambursabile de 4,4 milioane lei.

Din acest an ajutoarele de stat care intra sub incidenta regulilor de autorizare trebuie notificate si transmise Comisiei Europene pentru evaluarea compatibilitatii cu regulile europene, iar pentru cele exceptate de la obligatia notificarii, este necesara informarea CE cu privire la respectarea legislatiei.

Consiliul Concurentei monitorizeaza ajutoarele de stat pe baza raportarilor, informatiilor si datelor transmise de furnizori.

Furnizorii de ajutor de stat sunt obligati sa urmareasca modul de utilizare a ajutoarelor de stat acordate si sa transmita Consiliului toate datele si informatiile necesare pentru monitorizarea ajutoarelor la nivel national, inclusiv pentru intocmirea rapoartelor si informarilor necesare indeplinirii obligatiilor Romaniei in calitate de stat membru al Uniunii Europene.

Bloombiz
(Sursa: Mediafax)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 821 ori