Dragos Cabat, despre stimulente: un sistem tipic mafiot din tarile comuniste sau ale Americii latine

Marti, 19 Octombrie 2010, ora 01:10
2734 citiri
Dragos Cabat, despre stimulente: un sistem tipic mafiot din tarile comuniste sau ale Americii latine

"Vorbim despre un sistem de tip piramidal, un sistem toxic, pe care l-a remarcat atat premierul Emil Boc, cat si fostul ministru de Finante Sebastian Vladescu. Cu totii stiau despre sistemul corupt din ministerul de Finante, despre faptul ca aceste prime si stimulente se acordau de catre sefi subordonatilor, care la randul lor le dadeau inapoi un comision din sumele primite", a declarat Dragos Cabat in cadrul emisiunii "Pontul Valutar".

"Totul a plecat de la politica bancilor comerciale de a finanta atat persoanele fizice pentru creditele ipotecare, cat si proiectele rezidentiale initiate de antreprenori care au devenit interesati doar in ultimii ani, vazand ce profituri fac altii", a mai afirmat analistul.

In opinia sa, acei antreprenori, lipsiti de experienta afacerilor imobiliare, au fost cel mai tare loviti de criza. Din aceasta cauza, "bancile s-au vazut nevoite fie sa continue sa crediteze proiecte care nu mai au nici un viitor, fie sa execute aceste proprietati.

In acelasi timp au fost obligate sa execute din ce in ce mai multi rau-platnici si sa ramana cu garantiile imobiliare puse de acestia", explica analistul. Cabat este de parere ca una dintre marile probleme ale bancilor romanesti o reprezinta lipsa de personal specializat in vanzarea de bunuri imobiliare.

"Vom avea o oferta foarte mare de locuinte in posesia bancilor si nu vom avea cumparatori. E foarte probabil ca preturile la imobiliare sa scada cel putin pe parcursul anilor 2010 si 2011, urmand a se stabiliza din 2012", a mai afirmat analistul.

Cabat indica o a doua mare problema a bancilor comerciale, si anume creditele neperformante si garantiile pe care acestea nu stiu cum sa le execute. De aceea, "modalitatea de formare a pretului este una distorsionata".

"Daca punem la socoteala faptul ca pretul de pornire la aceste apartamente are in spate creditul acordat de banca, care a devenit neperformant, plus alte comisioane legate de activitatea juridica intreprinsa de banca pentru a reintra in posesia garantiei, plus alte dobanzi penalizatoare si costuri suplimentare, se ajunge ca pretul de licitatie sa fie de doua ori mai mare decat pretul normal de piata in acest moment", sublinieaza analistul.

In opinia sa, incercarea bancilor de a-si lichida portofoliile si de a-si vinde acele garantii pe care le au din cauza executarilor silite in acest mod, reprezinta reteta clara pentru esec.

Cazul stimulentelor

"Ma astept in viitor la proteste din partea profesorilor, a medicilor si a tuturor celorlati salariati din sectorul bugetar". In ceea ce ii priveste pe angajatii din ministerul de Finante, cei ai ANAF si ai Garzii Financiare.

Cabat ii considera pe acestia ca fiind salariati de lux in sistemul bugetar. "Nu putem spune nimic despre revendicarile salariale ale medicilor sau ale profesorilor care intr-adevar traiesc de multe ori din lefuri de mizerie, si care au fost supusi presiunilor in toate guvernarile dupa 1990, spre deosebire de angajatii ministerului de Finante care au fost tot timpul privilegiati".

Analistul crede ca multi dintre acesti angajati detin proprietati imobiliare, apartamente de lux si traiesc mult mai bine decat media angajatilor din sistemul privat sau decat cei mai bine platiti angajati de la companiile private.

"Vorbim despre un sistem de tip piramidal, un sistem toxic, pe care l-a remarcat atat premierul Emil Boc, cat si fostul ministru de Finante Sebastian Vladescu si toti ministrii de finante care au trecut prin aceasta functie.

Cu totii stiau despre sistemul corupt din ministerul de Finante, despre faptul ca aceste prime si stimulente se acordau de catre sefi subordonatilor, care la randul lor le dadeau inapoi un comision din sumele primite".

"E un sistem tipic mafiot sau unul de coruptie din tarile comuniste sau ale Americii latine, foarte prezent in Romania la 20 de ani dupa revolutie", explica analistul. Cabat mai spune ca "angajatii de la Garda Financiara si ANAF merg la companii, le amendeaza dar le cer si o atentie care nu se contabilizeaza la salariul lor, pentru a nu le gasi mai multe defectiuni in raportarile pe care le fac catre stat".

"A devenit o obisnuita pentru angajatii ministerului de Finante care se duc in control sa obtina nu numai amenzi pentru care iau aceste stimulente si bonusuri din partea ministerului, dar si bani negri care se duc direct in buzunarul lor privat", a mai spus acesta in cadrul emisiunii.

Cabat ofera solutia pentru ca ministerul sa-si recastige credibitatea, iar populatia si companiile sa-si plateasca taxele: "curatenie generala in propria ograda".

Cursul valutar

"Desi initial cursul era pe o panta puternic descendenta, am vazut in saptamana trecuta ca, de la un minim de 4,26 -4,3 lei/euro, a inceput din nou sa urce".

"Ma astept ca si in saptamanile urmatoare aceste tensiuni sa continue, avem din nou o amenintare din partea fortelor de opozitie ca vor introduce motiune de cenzura, este in continuare presiune si pe presedinte si pe activitatea Parlamentului".

Cabat crede ca in perioada care va urma, sunt putine sanse sa asistam la o domolire a presiunilor pe cursul valutar al leului.

"In acest context, cursul leului va continua sa se afle in banda 4,27-4,3 lei/euro, ceea ce inseamna o moneda depreciata.

Este ceea ce place si Bancii Centrale in acest moment, stimuleaza exporturile, dar pe termen lung aceasta tendinta de depreciere a leului nu este benefica economiei romanesti pentru ca investitorii straini se uita la toate monedele din Europa Centrala si de Est ".

Analistul considera ca leul s-a decuplat din nou de evolutia monedelor din jur si continua sa se deprecieze chiar si atunci cand celelalte monede din regiune se aprecieaza usor sau par a-si reveni.

"Poate ca venirea reprezentantilor FMI in Romania va aduce mai multa incredere investitorilor straini si mediului de afaceri si vom vedea macar o stabilizare a leului, daca nu o reluare a aprecierii monedei nationale, asa cum ar fi normal".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#apartamente, #banci, #cabat, #curs, #dragos, #pontul, #stimulente, #valutar , #stiri Sebastian Vladescu