Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

DOUA PROBLEME ALE BUGETULUI 2007: Parafiscalitatea si cresterea salariilor bugetare

DOUA PROBLEME ALE BUGETULUI 2007: Parafiscalitatea si cresterea salariilor bugetare
Severitatea raporturilor dintre Palatele Cotroceni si Victoria i-a facut pe liberali sa fie atat de prudenti, incat sa-si programeze, pentru aseara, o reuniune speciala a Comitetului Executiv PNL, ca sa dezbata Proiectul de Buget pe 2007, inainte sa fie el prezentat la sedinta de Guvern de vineri, dedicata subiectului.Ministrul Finantelor Sebastian Vladescu furnizeaza liberalilor un Proiect cu care sa defileze mandri - cresterea PIB 6,4%, inflatie 4,5%, somaj 5,6%, cresterea pensiilor (in termeni reali) cu 24,7% fata de 2004, continuarea relaxarii fiscale (vezi fragmentele din Proiectul de Buget pe 2007, reproduse in pagina 2).
Dar liberalii ar fi trebuit sa fie atenti, indiferent de eventualul "etatism" al Cotrocenilor, la nemultumirea pe care o starneste, in mediul afacerilor private, umflarea numarului salariatilor bugetari, ilustrata in cresterea cu 26% a sumelor destinate salarizarii acestora.

Iar nemultumirea este cu atat mai mare cu cat si patronatele si sindicatele au cerut, in repetate randuri, sa fie redus numarul de "bugetari" ale caror salarii (uneori enorme fata de rasplatile pentru munca similara "la patron") concureaza ruinator sectorul privat.

Dar aceasta nu este singura nemultumire a lor: patronatele si sindicatele sustin ca o proportie de aproape 30% din banii intreprinderilor este "subtilizata" prin tot soiul de taxe la agentii, comisii si consilii care se finanteaza extrabugetar. Ceea ce ei numesc drept "parafiscalitate", care nu intra in calculul regimului fiscal si prin urmare "relaxarea fiscala" prezentata de Proiect este o oglinda incompleta.

Criticii Proiectului mai spun si ca "parafiscalitatea" este nociva, pentru ca banii astfel recoltati primesc destinatii obscure, la latitudinea agentiilor. Si realitatea este ca zeci de astfel de agentii roiesc in jurul Guvernului, intr-o organigrama haotica, mostenita de la Guvernul Nastase, care si-a subordonat direct pe unele, intr-o devalmasie care nu lasa timp premierului sa le coordoneze. Iar Proiectul de Buget perpetueaza situatia.

Florian Goldstein
Bursa


Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 669 ori