Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Demagogie fiscala adaugata

Demagogie fiscala adaugata

Nici o zi fara TVA, asta pare sa fie sloganul Aliantei D.A. in materie de declaratii de politica economica. N-avem insa de-a face cu o dezbatere intre experti economici, ci cu lupte politice intestine. Adica, in ce priveste TVA, nu vorbim de o politica fiscala, ci de foarte multa politica si foarte putin fisc.

Puterea ofera un spectacol jalnic intr-una dintre cele mai importante probleme de politica economica. Iesirile in public ale liderilor Aliantei pe tema fiscalitatii sint, pentru un economist, de o neseriozitate crasa, iar pentru mediul de afaceri, un adevarat cosmar. Fundamentarea modificarii TVA sau, din contra, a pastrarii actualei cote ar trebui sa fie parte a unei strategii fiscale, nu prilej de fault reciproc intre membrii coalitiei la guvernare.

Dupa ce premierul se pronunta pentru o marire necesara a fiscalitatii, chiar daca nici el nu spune pe sleau ce si cum, replica aliatilor, in speta a PD-ului, nu este altceva decit o lovitura sub centura. Cind e vorba de TVA, membrii partidelor din Alianta par a nu pica de acord care sa fie cu taxa si care cu valoarea adaugata la electorat. Intr-o astfel de atmosfera, incarcata pina la refuz de politicianism ieftin, proaspatul ministru al Finantelor tace adinc ca mortu-n papusoi. Din punct de vedere profesional, aceasta atitudine a lui Sebastian Vladescu mi se pare absolut jenanta. Daca Ionut Popescu a fost debarcat din functie pentru ca a avut curajul sa explice, destul de amanuntit, de ce, din punct de vedere macroeconomic, cresterea fiscalitatii este de neevitat, noului sef de la Finante pare ca-i place mai mult sa stea cu capul la cutie. Nu asa se face politica fiscala.

Demagogia ieftina servita de oamenii politici pe teme de fiscalitate ne poate costa foarte scump. Ministrul Finantelor Publice nu poate fi tinut, la nesfirsit, sa faca joc de glezne, pina cind s-or impaca Boc cu Tariceanu. Sebastian Vladescu trebuie, urgent, sa scoata la iveala o strategie fiscala, buna, proasta, cum o fi. Si asta, pentru ca nici un guvern din lume nu poate sa conduca la intimplare, fara ca acest fapt sa nu aiba repercusiuni grave asupra mediului de afaceri.

Din punct de vedere economic, in acest moment, singura institutie care conduce Romania este BNR. Pirghiile monetare, desi importante, nu sint insa suficient de puternice pentru a compensa activitatea Executivului. O tara nu poate fi condusa la infinit doar prin politica de curs si dobinzi, chiar daca la pupitru se afla un Mugur Isarescu. Nici investitorii straini, atit de mult invocati in discursurile politicienilor, nu stau prea mult intr-o tara in care guvernul este incapabil sa spuna ce impozite si taxe are de gind sa modifice. Aceasta continua brambureala fiscala trebuie sa inceteze.

Autor: Daniel Oanta

Cotidianul

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1134 ori