Cresterea TVA, ruptura dintre Boc si Vladescu

Duminica, 19 Septembrie 2010, ora 23:13
1300 citiri
Cresterea TVA, ruptura dintre Boc si Vladescu

Fostul ministru al Finantelor Sebastian Vladescu a declarat, la emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica de Pro TV, ca intre el si premierul Emil Boc, ca si intre primul ministru si presedintele Traian Basescu, a existat "o ruptura conceptuala" in privinta unor decizii guvernamentale, potrivit Mediafax.

Vladescu a afirmat in emisiune ca presedintele Traian Basescu l-a sustinut pentru functia de ministru al Finantelor, dar ceea ce nu a functionat a fost relatia sa cu prim-ministrul Emil Boc.

Intrebat din ce cauza s-a certat cu premierul, Vladescu a respins acest termen, spunand ca prim-ministrul si ministrul de Finante sunt oameni maturi si vin dintr-o lume in care nu cearta este cea care poate sa genereze evolutia, dar a mentionat ca a avut cu Boc divergente de opinii.

"In mod evident, intre opiniile mele si opiniile primului-ministru, incepand cu necesitatea ajustarii cheltuielilor, sfarsind cu extinderea bazei de impozitare (...) in toate aceste zone, intre opinia mea si opinia primului-ministru au existat divergente.

De-a lungul timpului, unele dintre solutii au fost cele pe care le-am promovat si sustinut eu, unele au fost cele sustinute de primul-ministru, va dau exemplul introducerii TVA, in care opinia mea a fost contrara deciziei guvernului din acel moment", a explicat el.

Solicitat sa precizeze de ce nu si-a dat demisia aunci cand s-a decis cresterea TVA, Sebastian Vladescu a raspuns ca nu a facut acest gest intrucat demisia sa nu ar fi avut in acel moment nicio utilitate si "nu ar fi generat decat mai multa instabilitate".

"Dar a fost evident ca, in acel moment, intre mine si primul-ministru, la fel cum a fost evident ca intre prim-ministru si presedinte, exista o ruptura conceptuala si ca fiecare dintre noi avem o alta conceptie despre ce este mai bine pentru Romania.

Primul-ministru a avut puterea sa-si impuna decizia, vom vedea rezultatele", a continuat el. Intrebat daca presedintele vede lucrurile in economie diferit fata de guvern sau de premier, Vladescu a mentionat disputa, "care continua", privind extinderea bazei de impozitare, privind pensiile, dar nu numai.

"Din acest punct de vedere, intre viziunea presedintelui, a mea, cred ca pot mentiona intr-o oarecare masura chiar si Banca Nationala, exista o diferenta", a mai spus el.

TVA a fost majorata la 1 iulie de la 19% la 24%, ca masura compensatorie dupa ce Curtea Constitutionala a respins reducerea pensiilor cu 15%, ca parte a unui pachet mai mare de initiative fiscale pentru a reduce deficitul bugetar in limita stabilita cu FMI.

Vladescu a fost remaniat la inceputul lunii septembrie, alaturi de alti cinci ministri. 

#boc, #vladescu, #crestere tva , #stiri Sebastian Vladescu