Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cota unica, intre Europa si imaginea Guvernului

Cota unica, intre Europa si imaginea Guvernului

Comisarul european pentru afaceri economice si financiare, Joaquin Almunia, a declarat, atunci cand a fost in Romania, saptamana trecuta, ca "reducerea impozitelor de anul trecut nu a fost o masura buna si are afecte negative", aluzie cat se poate de transparenta la cota unica. Putinatatea veniturilor la bugetul de stat, spune acum ministrul de finante Sebastian Vladescu, pune sub semnul intrebarii capacitatea Romaniei de a folosi fondurile europene. Acestea sunt, intr-adevar, nerambursabile, dar fiecare proiect in parte trebuie cofinantat de la buget. Cat de dificila este situatia pentru Cabinetul Tariceanu?

Raportul dintre veniturile la buget si PIB in Romania se afla undeva la 30%, in comparatie cu alte tari din regiune care nu au un astfel de raport mai mic de 35%. Faptul ca anul trecut venirile la buget nu au scazut atat de mult pe cat ar fi fost de asteptat in urma introducerii cotei unice se datoreaza si colectarii mai bune si faptului ca multe dintre firmele care aveau plati intarziate la buget si-au facut aceste plati.

Dar acesta este un impact care are loc doar anul trecut, nu se va mai repeta anul acesta, pentru ca platile vor intra intr-un regim regulat. Exista un decalaj de aproximativ 4 puncte procentuale intre veniturile la buget si PIB in Romania fata de tarile din regiune. Este putin probabil ca acest decalaj va fi recuperat doar prin imbunatatirea colectarii veniturilor la buget.

Pe de alta parte, cota unica destinata intr-un fel cresterii economice prin incurajarea intreprinderilor in materie de productie nu a fost urmata de alte masuri, cum ar fi cresterea impozitelor pe venituri de la bursa, de pilda. Acesta este motivul pentru care spun ca a existat o anumita inconsecventa in aplicarea acestei taxe unice, care, sigur, unii chiar ar putea spune ca nu isi merita numele de taxa unica atata vreme cat inca avem destul de multe nivele de taxare.

Pentru recuperarea decalajului fata de nivelul european al incasarilor bugetare, dincolo de cresterea impozitelor care sunt mici si care trebuie aduse la 16%, imbunatatirea colectarii, in final se va ajunge in situatia in care va trebui sa se aleaga intre o crestere a TVA sau o crestere a taxei unice.

BLOOMBIZ - PORTALUL TAU DE AFACERI!

Abonati-va la newsletter!

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 774 ori